Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1830 Stiklestad Nasjonale Kultursenter - ny grunnmur

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 500.000 til ny grunnmur i forbindelse med setningsskader på Molåna, en fredet bygning på museumsområdet på Stiklestad

Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) eies av Verdal kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune. SNK mottar offentlig museumstilskudd på statlig, regionalt og lokalt nivå, og har i tillegg en betydelig egeninntjening, ikke minst under Olsokdagene på Stiklestad i juli hvert år.

Virksomheten ved SNK er helårlig og består i tillegg til en mangfoldig kulturvirk-somhet, herunder konserter, utstillinger, forestillinger, seminarer, foredrag, skoleformidling m.m.

SNK er driftsorganisasjon for hele det konsoliderte museet i søndre del av Nord-Trøndelag, og har dessuten ansvaret for ca. 30 verneverdige bygninger på museumsområdet på Stiklestad.

Den ene av disse, Molåna, er en fredet trønderlån fra slutten av 1700-tallet. De øvrige bygningene representerer et tverrsnitt av trøndersk byggeskikk fra 1600-, 1700- og 1800-tallet, i hovedsak knyttet til bondesamfunnet.

Grunnarbeidet som ble gjort da Molåna ble flyttet til museumsområdet i 1955, har i ettertid vist seg å være utilstrekkelig. Bygningen ble plassert delvis på gammel grunn og delvis på oppfylt masse. I tillegg har den nærliggende Korsådalsbekken bidratt til å gjøre grunnforholdene ustabile.

Bekken ble for vel 10 år siden gjenstand for et omfattende forbygningsarbeid i regi av NVE, og grunnforholdene er blitt vesentlig mer stabile som følge av dette. Likevel er utviklingen for Molånas vedkommende bekymringsfull. Ytterveggene er blitt presset utover flere steder og de tre murpipene har sprekkdannelser.

Flere løsninger er blitt diskutert og etter innspill fra bygningsvernrådgiver er man kommet til at man rent teknisk må jekke opp Molåna i hele sin lengde. Prosjektet innebærer dermed ny grunnmur i betong samt nødvendig muring under innvendige bærevegger, nødvendig isolering, samt graving/fylling. Dessuten må alt inventar fjernes og alle gulv ta ut for senere å settes på plass i samsvar med allmenne kulturvernprinsipper. Prosjektet innebærer geotekniske grunnundersøkelser og geoteknisk prosjektering før arbeidet kan igangsettes.

http://stiklestad.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss