Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1818 Jølster kommune - dreneringsgrøft

fikk på styremøte 14. februar 2013 i Stiftelsen UNI kr. 20.000 til dreneringsgrøft ovenfor Astruptunet i Jølster

Astruptunet på Sandalstrand i Jølster er i dag museum for kunstneren Nikolai Astrup’s (1180 – 1928) hjem og hage, samt et kunstgalleri med originale verk. Både tunet og tilhørende kulturlandskap er av Sogn og Fjordane Fylkeskommune og Riksantikvaren vurdert som et unikt og spesielt verneverdig miljø av nasjonal verdi.

Norsk Geotekniske Institutt har vurdert området Astruptunet ligger i som utsatt for flere skredtyper. Den vesle gården ligger i en bratt skråning på skyggesiden av Jølstravatnet. I perioder kommer det store mengder vann ned mot tunet, og en har de siste årene sett økt utgliding av jordmassene i hageanlegget. I utmarka over tunet ligger det spor etter en eldre dreneringsgrøft som har ledet vannet ut til større bekkefar, og en opprensking av denne vil være et viktig tiltak for å stoppe siget av jordmasser og for å sikre Astruptunet mot flom og ras i fremtiden.

På denne bakgrunn søkes det om økonomisk støtte til opprensking og forsterking av eksisterende dreneringsløp langs utsiden av tidligere grense for å lede vann og eventuelle ras mot bekkeløp i øst.

Dreneringsgrøften er ikke del av museets eiendom da dette området ble utskilt i 1965 til Astrup sine etterkommere. Imidlertid har kommunen innhentet tillatelse til gjennomføringen av sikringstiltaket.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss