Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1523 Christian Sulheim - innstallering av brannvarslingsanlegg

fikk på styremøte 7. februar 2012 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til innstallering av brannvarslingsanlegg i forbindelse med restaurering av driftsbygningen på Uppigard Sulheim

Uppigard Sulheim ble freda som en av de aller første gårdene i Norge i 1923. I vedtaket ble listet opp hovedbygningen fra 1660, to fjøs fra 1666 og 1856, Stall fra 1650 og låver fra 1672 og 1780. I tunet står det 20 bygninger, det eldste fra 1350.

Likeledes er kulturlandskapet rundt gården registrert på liste over de mest særmerkete i landet, bl.a. p.g.a. det intakte gårdstunet som er i bruk i drift slik de alltid har vært.

I driftsbygningene er det husdyrdrift basert på melkeproduksjon. Disse er sammensatt av bygninger fra 1672, 1750, 1780 og 1856. Dette er det eneste fredete fjøset i Norge som fremdeles er i bruk til melkeproduksjon.
I utvikling av tunet er det lagt vekt på at det skal fremstå som en helhet ved at bygningene skal ha en nødvendig funksjon for utviklingen på gården, være i bruk, ha særmerkede kvaliteter og at all virksomhet skal underordnes de fredete bygningene.

Nå står gården foran en ny korsvei. Neste generasjon skal ta over, driftsbygningene er for små og tilfredsstiller ikke dagens behov, og trenger restaurering.

P.g.a. elde og nye krav fra mattilsynet har vi valget mellom å restaurere eller bygg nytt i god avstand fra tunet. I dialog med kulturminneforvaltningen har man valgt å satse på restaurering. Dersom dette er mulig å finansiere, vil dette være den prioriterte løsningen med tanke på å holde liv i tunet og ikke minst målsettingen om vern gjennom bruk. En vil da fortsatt kunne ha et gammeldags båsfjøs.

Christian Sulheim er eier av garden Uppigard Sulheim. Han er utdannet i landbruk og har grad fra universitetet bl.a. i historie. Han har restaurert et 20-talls bygninger på Sulheim med ansvarsrett og delvis som utøvende håndverker, spesielt på lafting og malerestau-rering. Sulheim tok initiativet til Stiftelsen Norsk Kulturarv og var leder av stiftelsen i 8 år. Han har ellers fått Urnesordenen for opprettelse foreningen for eiere av freda hus i Nord-Gudbrandsdal og talsmann for disse i 10 år.

Nå er det sønnen som siden 2005 har forpakta gården. Han er bonde på heltid og en dyktig gårdbruker.

Oppland fylkeskommune gir en uforbeholden anbefaling av prosjektet, og mener at det er vilje i det offentlige til å dekke deler av prosjektet. Imidlertid kan løsningen fremstå som urealistisk uten at det kommer inn private midler i tillegg.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss