Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1381 Stiftelsen Vorterøy kai – Renovering av kaifundament

fikk på styremøte 12. april 2011 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 100.000 til renovering av kai fundament

Vorterøy kai eies av Skjervøy kommune og drives av den ideelle stiftelsen Vorterøy kai. . Stiftelsen Vorterøy kai ble etablert med deltakere fra Nord-Troms Museum, Vorterøy Bygdelag og Lerøy Aurora.

Kaianlegget som tidligere var eid av Nord-Troms Museum er i forbindelse med etableringen av stiftelsen i sin helhet, overdratt til Skjervøy kommune. Ytre del av kaia er i ferd med å bli totalrenovert av Skjervøy kommune.
Nå ønsker Stiftelsen Vorterøy kai å gå i gang med renovering av den delen av kaia som gjenstår.

Vorterøy kai ble bygget av Isak Salamonsen på slutten av 1940 årene, brukt til redskapslager og nothjell. Tyskerbrakka hentet han i Breivik i 1957. Til kaipåler brukte han bjørkestokker hentet på Spåkenes og slept ut til Vorterøya. Landhandel og fiskemottak startet han i brakka sammen med kona i 1957.

I dag har Lerøy Aurora lakseoppdrett base på Vorterøya. I lokalene til den for lengst nedlagte landhandelen har bygdelaget de senere årene drevet sommerbutikk på dugnad. Et populært tiltak, ikke minst som sosialt møtested for folk.

Videre har bygdelaget planer om å utvikle området med å gjenskape fiskemottaket slik det var på 50-tallet.

I Nord-Norge har trekaier vært vanlig inntil man for noen tiår tilbake begynte å bygge kaier i betong. Trekaiene har forsvunnet mer og mer, og kaia på Vorterøya er en av de få gjenværende, og er derfor ekstra viktig å ta vare på.
Kaia og fiskebruket er viktig for øyas identitet og er et viktig kulturminne fra etter-krigstida.

http://vorteroykai.wordpress.com/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss