Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1315 Sunnhordland Museum - Ådlandstova - Brannsikring

fikk på styremøte 26. oktober 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 82.000 til brannsikring av Ådlandstova.

Sunnhordland Museum er fra 2004 et konsolidert museum, og Stord Maritime Museum ligger også inn under driften. I tillegg har de ansvar for åtte tun og samlinger i Sunnhordland, både med tanke på innsamling, vedlikehold og formidling.
Sunnhordland Folkemuseum og sogelag ble stiftet i 1913. I begynnelsen ble samlingene oppbevarte i Ådlandsstova, ei årestova frå ca. 1400 som stod på gården Ådland. Etter hvert ble hus frå Stolmen, Omvikedalen, Huglo og Leirvik på Stord overgitt museet, og Sunnhordlandstunet vokste frem.

Ådlandsstova er en av de største eksisterende mellomaldersstovene på Vestlandet. Stova kan ha vært en gildeskåle i mellomalderen. Den er datert til 13-1400 tallet. Stova ble flyttet til Sunnhordlandstunet i Leirvik i 1934 og formelt overtatt av Sunnhordland museum i 1980.

Som det første vernakulære (folkeskapt funksjonsutforming) bygg som er freda i landet og det eneste freda bygget på Stord, har Ådlandstova en helt spesiell plass i tunet ved Sunnhordland Museum.

Arne Berg, tidligere hos Riksantikvaren har uttalt: ”Ådlandstova er et storslagent bygg med imponerende materialkvaliteter som i seg selv borger for det ekstraordinære og må ivaretas deretter.”

http://www.sunnhordland.museum.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss