Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1306 Saltdal kommune - Utbedring av Næstbybrygga og Olsenbrygga på Rognan.

fikk på styremøte 26. oktober 2010 i Stiftelsen UNI innvilget med kr. 100.000 til utbedring av Næstbybrygga og Olsenbrygga på Rognan.

Saltdal kommune kom med i verdiskapingsprogrammet: ”Den verdifulle kystkulturen i Nordland” i 2009. Prosjektet: ”Rognanfjær, vern gjennom bruk” har kommet godt i gang med ulike delprosjekter.

Saltdal har hatt nasjonal betydning når det gjelder bygging av båter og fartøyer i tre. Det konsentrerte miljøet av båtbyggerier på Rognan var trolig Norges største på 1900-tallet. Saltdal hadde i tillegg landets første, og lenge eneste, utdanning innen båtbyggerfaget.

Bryggene på Rognan er på mange måter sterke symbolbygg for den maritime tilknytningen. Disse er det et ønske å sikre for fremtiden, og planen er å sette bryggene i teknisk og utseendemessig stand som gjør bryggene attraktive og sikre bygg til ulik bruk. Pæler og stokker som bryggene hviler på er dog i en dårlig forfatning og fundamentet må derfor restaurers på en slik måte at bryggene kan stå til fremtidige generasjoner.

De omsøkte bryggene, Næstbybrygga og Olsenbrygga er regulert til Spesialområde med formål vern.

Nordland fylkeskommune uttaler bl.a. at bryggene er av de få gjenværende eldre bygninger på Rognan etter branner i 1914 og 1979 som sanerte store deler av bebyggelsen. Tilknytningen til bygdas rike båtbyggertradisjoner gjør dem særdeles bevaringsverdige.

http://www.rognanfjara.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss