Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1201 Haugsvangen v/Leif Strøm - tak på hovedhus, stall, stabbur og klæbu

fikk på styremøte 8. februar 2010 i Stiftelsen UNI innvilget kr. 160.000 til tak på hovedhus, nytt tak på stall, stabbur og klæbu.

Leif Strøm, pensjonert snekker, overtok det gamle gårdstunet i 2006 etter at det ble skilt ut av en større landbrukseiendom. Gårdstunet hadde da stått ubebodd i mange år og var ved overtagelsen i en temmelig dårlig forfatning.

Konservator (MNF) Per Hvamstad ved Nordøsterdalsmuseet uttaler følgende om tunet: "Bebyggelsen på garden Haugsvangen i Tynset er omfattende. I flg. Bygdeboka for Tynset er garden fra 1820 – 30 åra. Det meste skriver seg fra den første tida, med utvikling og nybygg utover 1800-tallet. Ofte var det også slik at hus ble kjøpt og flyttet fra eldre garder. I en firkant, slik tradisjonelle tun fra 1880-åra i Nord-Østerdalen var, er der:
- Mot øst og riksvegen: en to etasjes hovedbygning
- Møt sør: sommerstue/eldhus med garasje, vedskåle og stallbygning
med trevklopp og løe
- Mot vest: steinfjøs med løe, overbygg, trev og trevklopp
- Mot nord: kornlåve med flere skjul / garasjer

Tilbaketrukket mot nord ligger to viktige lagerhus i to etasjer, nemlig klæbu og stabbur, og mot sørvest, bak og vekk fra fjøset og stallen, ligger smie og badstue.

Tunet er intakt og klart bevaringsverdig. Tunet som er lett synlig fra RV30 viser en viktig utvikling i byggeskikken i Nord-Østerdalen, samtidig som det er en betydningsfull del av kulturlandskapet på Telneset.

Det sier seg selv at restaureringen av tunet krever betydelige ressurser og selv om undertegnede bruker så å si hele sin arbeidstid på arbeidet, er støtte / tilskudd en forutsetning.

http://www.fredrikstadturn.no/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss