Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1157 Sande gards- og grendemuseum - tak

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 15. oktober 2009 innvilget kr. 150.000 til rehabilitering av taket på gammel driftsbygning samt til etablering av et grendemuseum.

Atle Ørbeck Sørheim er eier og 3 generasjon på garden Sande i Luster kommune. Han er utdannet veterinær og er nå statspensjonist.

Som pensjonist brukes mye tid på familiegården hvor han har rehabilitert våningshus, stabbur og naust – alle bygd før 1800. De fleste for en stor del bevart i sin opprinnelige form, men modernisert slik at de har nødvendig komfort. Brukes av familien som – ferie og rekreasjonssted.

Gården har ca 22 da dyrket mark og ca 160 da skog samt noe utmark. Gårdsdriften er leid ut til nabo.

På garden, som fikk elektrisitet i 1955 og veiforbindelse i 1972, har det stort sett aldri blitt kastet husholdnings/gardsredskaper som har vært i bruk de siste 110 årene, og der finnes derfor et tilnærmet komplett sett av redskaper som har vært brukt på en liten vestlandsgard i 3-4 generasjoner.
Driftsbygningen fra 1780 og en fjøs/låvedel fra 1850/1930 er omtalt og avbildet som eksempel på et spesielt kulturlandskap på sørsida av Lusterfjorden, mellom turistattraksjonene Skjolden og verdensarvstedet Ornes med Urnes stavkirke.

Driftsbygningen har ikke vært i bruk de siste 35 åra, og var i ferd med å bryte sammen da det ble bestemt å istandsette det, og samtidig etablere et gards- og grendemuseum basert i hovedsak på gårdens egne gjenstander.

Kommunen har engasjert seg med kommunale midler. Hele grunnmuren er nå bygd opp mot sør, nye vinduer er satt inn og fjøset for øvrig er satt tilbake i sin opprinnelige form.

Nå er det låvetaket med tilhørende gavlvegg, samt siste del av innredningen i låven for eksponering av gamle gardsredskaper, som står igjen.

Eier har til nå investert ca 1,2 mill i den øvrige bygningsmassen i tillegg til nedlagt arbeid.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss