Utviklingsprosjektet «Svanøy hovedgård 2022–2025» handler om vern og restaurering av to bygninger på gården, og har en ramme på nærmere kr 26 millioner. Prosjektet skal realiseres over fire år og omfatter innvendig modernisering av en «Hovedbygning» med røtter tilbake til 1700-tallet, og utvikling og bruksendring av en «Enhetslåve», som ble oppført av haugianerne på midten av 1800-tallet. Svanøy Hovedgård strekker seg tilbake til før reformasjonen, da gården var bispegods.
Svanøy Hovedgård har en kulturhistorisk verdi på høyde med Baroniet i Rosendal, men potensialet er ikke tatt ut på samme måte. Hovedbygningen ble fredet allerede i 1923. Målsettingen er at Svanøy Hovedgård skal være et levende kulturminne og like kjent som Baroniet i Rosendal om ti år. Dette er en ambisjon som er felles for alle de som så langt har bidratt med støtte til utviklingsprosjektet.
Både Hovedbygningen og Kulturlåven er bygninger av betydelig historisk verdi. Videre vern av disse bygningene er et nasjonalt ansvar. Selv om offentlige myndigheter er pliktig til å dekke merkostnadene av fredningsbestemmelsene, er det kostbart og ressurskrevende for en privat eier å ta vare på kulturminner, og å drive med bygningsvern. Det er også nødvendig å gjøre bruksendringer som muliggjør og forsterker dagens aktiviteter og som legger grunnlaget for nye.
Det skal legges til rette for kunst og kultur. Det skal utvikles et visningsrom og et galleri i Kulturlåven. En hovedmålsetting er å utvikle disse til brann- og tyverisikre rom som er klimatilpasset med tanke på oppbevaring av kulturgjenstander mm. og til bruk til utstillinger.
Videre vern og utvikling skal bidra til flere aktiviteter ved Svanøy Hovedgård med utgangspunkt i kulturarv og natur.