Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4068 Hagevik Tønnefabrikk får økonomisk støtte til nytt sikringsutstyr.

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 125.000 til ovennevnte prosjekt.

Hagevik Tønnefabrikk er lokalisert i Hagevik, i Vågsøy kommune, Sogn og Fjordane. Tønnefabrikken ble som eneste tønnefabrikk i landet, fredet av Riksantikvaren/Miljøverndepartementet i 1996 som en del av bevaringen av tekniske og industrielle kulturminner. Fabrikken ble etablert i 1904 og var i drift på heltid frem til midten av 1980-tallet. I de siste 20-30 årene er fabrikken blitt tatt vare på og bygningen er godt vedlikeholdt. Maskiner og utstyr er i drift hver sommer.

Hagevik Tønnefabrikk driver en utadrettet virksomhet og ser det som viktig å fortelle historien i lokale og regionale medier. Et årlig arrangement er åpent hus som arrangeres over en helg i slutten av juli måned. Her blir det vist hvordan en tønne produseres fra stav til ferdig produkt, og videre blir også ulike sider ved tønneproduksjonen fortalt. Hensikten med fredningen av Hagevik Tøndefabrikk er å bevare et kulturhistorisk og verdifullt, teknisk industrielt kulturminne som er tilknyttet den lokale og regionale næringshistorien, og som på en lettfattelig måte viser prosessen for tønneproduksjon.

Fredningen omfatter så vel bygningen, kaianlegget, tekniske installasjoner og produksjonsutstyr.

Etter at de i 2012 til 2014 bygget om det gamle tønnelageret i 2. etasje har de hatt en økende aktivitet på anlegget. De har leier ut lokalene til diverse kursvirksomhet og selskaper. Dette har ført til et langt større tilsig av folk enn tidligere år. Med dette som bakteppe utførte Vågsøy kommune branntilsyn på anlegget i desember 2017 som førte til en del oppgraderinger på sikring.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss