Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4023 Terje Midtun får økonomisk støtte til restaurering av undervannsskrog utvendig på M/K Sjøgutt

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Opprinnelig er "Sjøgutt" en Hardangerkutter bygget i 1921 i Mauranger i Kvinnherad. Motor 8 HK "Stabil". Første kjente navn og fiskeriregistrering er "Symra" fra 1931. I 1945 fikk kutteren navnet "Sjøgutt". Hallerakerfamilien på Bømlo kjøpte "Sjøgutt" i 1948 og brukte den til fjord- og kystfiske. Fartøyet ble etter hvert for lite, og var blitt i dårlig stand. Båten ble derfor dratt opp på en strand og meldt inn som kondemnert. Men historien stutter likevel ikke her ...

Etter 2.verdenskrig var det restriksjoner på nybygg av båter, men det var tillatt å reparere eksisterende farkoster. Den gamle "Sjøgutt" ble derfor i 1953 dradd opp på en såpeslipp hos Ådnanes Treskipsbyggeri for reparasjon. I 1954 var nye "Sjøgutt", den som eksisterer i dag, ferdig gjenoppbygd. Kutteren var da blitt 4,6 fot lenger, og kunne laste 50 hl sild mer enn den gamle. Det ble samtidig satt inn en brukt 24 HK "Rapp" semidiesel fra 1940. I 1978 ble "Sjøgutt" solgt fra BømIo og slettet i fiskeriregisteret. Etter en periode som fritidsfiske båt ble den i 1984 igjen fiskeriregistrert med navnet "Loksnes". Etter noen år som reketråler på Sunnmøre ble fartøyet for siste gang slettet som utgått av fiskeri i 1993, og solgt til Askvoll i Sunnfjord.

I 2004 ble kutteren kjøpt av nåværende eier, som da var helt uten maritime kunnskaper. Av kystkulturfolk ble han oppfordret til å bevare kutteren. Etter å ha tatt utfordringen og bygget opp et nettverk med "hjelpere", ble kutteren, presentert på Trebåtfestivalen i Norheimsund i 2005 som M/K Terje. Senere har fartøyet blitt tildelt en rekke hederspriser.

Etter at fartøyet fikk vernestatus i 2008 ble det igangsatt omfattende istandsettings- og restaureringsarbeider. Som et ledd i restaureringen fikk fartøyet i 2012 tilbake sitt gamle navn "Sjøgutt". "Sjøgutt" er offentlig tilgjengelig som "utstillingsfartøy" i Bergen Kystkultursenter og nyter stor oppmerksomhet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss