Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3874 Fiskeværet Skipnes AS - Brannberedskap på fiskeværet

fikk på styremøtet 5. sept. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Fiskeværet Skipnes ligger på Tindsøya i Øksnes kommune. Stedets beliggenhet, like ved de rike fiskebankene og i skreiens vandringsmønster, har til alle tider gitt menneskene som bodde her gode livsmuligheter.

Fiskeværet Skipnes, slik vi i dag kjenner det, vokste fram på begynnelsen av 1900 tallet. Da glødemotoren gjorde sitt inntog i fiskebåtene og avløste fembøringane, var den lune og dype Skipnesvågen en gunstig havn og et velegnet sted å etablere kaier og fiskemottak på.

I løpet av livet bygde gründeren, Josef Pedersen og hans kone Julie Ramstad Pedersen, som også var lærer på stedet, opp en stor og blomstrende aktivitet. Fiskeværet hadde i sin storhetstid på 1950–1960/70 rundt 60–70 helårs arbeidsplasser, ca. 150 fastboende, egen skole og flere dyktige og aktive eiere av fiskefartøyer. Men – da sentraliseringen og påfølgende fraflytting fra kystnorge skjøt fart, ble Skipnes som så mange andre kystsamfunn, gradvis fraflyttet og all aktivitet på fiskemottaket stoppet opp.

Fiskeværet har ingen «formell» vernestatus men Johannes Rørtveit, som i 1985 sammen med sin familie, overtok det gamle fiskeværet Skipnes, mottok i 2013 Riksantikvarens kulturminnepris for sin store innsats for kystkultur. Særlig har han vært en drivkraft for bevaring av jakten Anne Bro, bygd i 1911, og for bevaring og restaurering av et godt bevart og autentisk rorbumiljø i Vesterålens skjærgård.

I dag fremstår Fiskeværet Skipnes som et populært turistanlegg som har åpent 2–3 mnd. i sommersesongen. All kapital som driften har generert, og mer til, er uavkortet gått tilbake til «bruket» som oppgradering eller vedlikehold. En svært viktig, men hittil vanskelig realiserbar oppgave har vært tilfredsstillende brannberedskap av bygningsmassen på anlegget. Dette er nå gjort mulig gjennom tilknytning til nyetablert vannforsyningsanlegg for hele Skipnes. For å kunne ivareta Fiskeværet Skipnes spesielle behov, kreves ekstraordinære vannreservoar og tekniske installasjoner og innretninger.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss