Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 809 Lyngør Grunneierforening/Lyngør Vel - brannbåt

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 17. april 2007 innvilget kr. 200.000 til brannbåt i Lyngør.

Lyngør Grunneierforening ble stiftet i 1989 for å sikre at grunneiere som ikke bodde fast i Lyngør også ble hørt i politiske, økonomiske og regionale saker som hadde betydning for dem som deltidsboende på Lyngør.

Lyngør Vel er en forening for hele Lyngør. Alle over 18 år kan bli medlemmer, men kun de som er fastboende på en av øyene har stemmerett på Vellets møter.

Brannvern står på dagsordenen for begge vellene. Lyngør består av 4 øyer, og er uten veiforbindelse med fastlandet. Det er heller ikke bilveier på stedet, kun smale gangveier og trapper. Mellom to av øyene er det gangbro, ellers foregår all trafikk mellom øyene i båt.
Bebyggelsen består hovedsaklig av bolighus i tre, oppført i 1 ½ etasje, mange med tilhørende brygge og uthus/sjøbu. De første husene for fast bosetting ble oppført på slutten av 1500-tallet I dag er der et lite innslag av hus fra 1700-tallet, mens de fleste er oppført i tidsrommet 1850 – 1910.

Inn i 1900-tallet mistet seilskutene sin dominerende rolle og Lyngørs redere klarte ikke å følge med i denne utviklingen, stagnasjonen kom og menneskene flyttet fra. I dag bor det snaut 100 personer fast på Lyngør, mens om sommeren er det ca 2.000 personer som bebor øyene.
I 1977 ble Lyngørs bebyggelse med omkringliggende areal regulert til spesialområde bevaring. I 1991 ble stedet kåret til Europas best bevarte tettsted.

Bortsett fra kystbyene i fylket, er Lyngør det stedet der tettheten og omfanget av verdifulle trehus er størst. Konsentrasjonen av verneverdige hus, stedets beliggenhet ute i havgapet og at øy samfunnet er bilfritt, gir stedet kvaliteter som i liten grad finnes ellers i vårt land.
Tapte kulturminner er uerstattelige. En brann på Lyngør kan få særdeles store konsekvenser.

Øya er vanskelig å nå med utstyr fra fastlandet, så Arendal Brannvesen har oppnevnt en fastboende på Lyngør med ansvar for den lokale brannberedskapen. Med det utstyr som er tilgjengelig, er det krevende å varsle effektivt og nå frem til brannstedet med slukkekapasitet. Lyngørs tette trehusbebyggelse gjør det svært viktig å komme tidlig i gang med slukking for å hindre spredning av brann.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss