Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1029 MK Mykle v/Arnfinn J. K. Karlsen

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 9. oktober 2008 innvilget kr. 100.000 til restaurering av frakteskuta Mykle.

Arnfinn Karlsen fra Tjørvåg har arbeidet med og på båter hele livet, og har bygget og reparert/restaurert flere.

MK ”Mykle” ble levert fra Søviknes Skipsverft i 1951 som fraktebåt og ble levert med en 50 – 90 Wichmann K. Båten var også rigget for seil med fokk og trehuk. Båten ble kontrahert av Mykle Preserving i Sandshamn på Sandsøya, og har kun hatt denne ene eier.

Småfraktefarta i Norge har hatt et stort omfang, mens antall bevart fartøy i denne kategorien er lite. Båten har gjennom 35 år, til firmaet gikk konkurs, vært transportgrunnlaget til et helt samfunn.

Båten framstår som nærmest original fra 1951. Motoren er den samme, med originale verktøy og manøverhendler. Skroget har heller ikke vært endret eller hatt inngrep før det nå må skiftes et antall rekkestøtter og ytterstevn. Også de originale seilene følger med båten.
Det aksepteres at jernvant erstattes med originale vant som festes til røstjernene. Fjerning av vinsj montert på nedgangskappa vil bringe båten tilbake til original utførelse.
Styrhus med galgedekk, original livbåt og jerncasing får nødvendige utbedringer med materialer av tilsvarende kvalitet som originalt.

Planene for MK Mykle er at den skal tas vare på som en typisk frakteskuta fra 50-tallet. Det er tenkt at båten skal brukes til fraktfart, i en viss utstrekning, for å vise og dokumentere hvordan fraktfarten gikk for seg før i tida. Båten skal kunne benyttes av skuler, lag og organisasjoner for å lære at frakteskutene var her før lastebilen.

Sverre Nordmo fra Riksantikvaren har vært å besiktiget skuta, og i telefon med ham kan han bekrefter at skuta er definert som verneverdig.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss