Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1022 Nordigard Blessom - Nedres Stugu

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 9. oktober 2008 innvilget kr. 100.000 til restaurering av Nedre Stugu på Nordigard Blessom.

Nordigard Blessom ligger i gårdsrekken overfor Vågå sentrum, et område med stor kulturhistorisk verdi, skjermet fra videre utbygging. Slektsgarden Blessom har vært i familiens eie siden sen middelalder, og gården er kjent fra Asbjørnsen og Moes eventyr om Jutulen og Johannes Blessom.

Restaurering av Nedre Stugu , bygget i ca 1760, er en del av et større prosjekt med å ivareta og tilbakeføre inntun og uttun på Nordigard Blessom. Huset har Nåsåsval med spir som skåret av den lokale kunstneren Jakob Sæterdalen.

Gjennom prosjektet Vågå Gardshotell skal overnattingsgjester på nytt få husvære i Nedre Stugu. Vågå Gardshotell er et samarbeidsprosjekt mellom 7 historiske gårder i Vågå: Klones, Valbjør, Kviten, Helle, Kleppe og Ekre i Heidalen i tillegg til Nordigard Blessom. Hensikten er å ta vare på historiske bygninger gjennom aktiv bruk og verdiskapning, og tilby overnatting og innsikt i kulturarven vår i et mest mulig autentisk gardsmiljø.

Fordi Nedre Stugu er et av de siste av sin type, er det viktig at bruken som gjestehus ikke skader eksisterende bygning og samarbeider tett med arkitekt som tidligere har vært tilknyttet Riksantikvaren.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss