Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 1000 Oslo Undervannsklubb 1951 - Fjordbåten IONA - Akterspeil og fribord

fikk på styremøte i Stiftelsen UNI 26. august 2008 innvilget kr. 100.000 til restaurering av akterspeil og fribord på styrbord side av fjordbåten Iona.

Oslo Undervannsklubb, OUK, er Norges eldste dykkerklubb. Klubben ble stiftet i 1951 og har i dag ca 70 medlemmer.

Fjordbåten Iona ble bygget i 1944 i Drøbak og gikk i sjøforsvarets tjeneste som personellbåt mellom Drøbak og Oscarsborg under navnet SKØ 102 – Oscarsborg. Båten eies i dag av OUK og benyttes som base for sportsdykking, som er klubbens hovedaktivitet.

Båttypen ble konstruert av ing. Rich Furuholmen under 2. verdenskrig og det ble bygget ca 100 av disse ved forskjellige verft i Norge. Iona er muligens den siste som fremdeles har sitt opprinnelige eksteriør intakt og er derfor av Riksantikvaren vurdert som verneverdig. OUK er med fjordbåt Iona tilsluttet Norsk forening for fartøyvern.

Hensikten med istandsettingen er å bevare en av de siste gjenværende fjordbåter fra verdenskrig.

Iona ble i 2006 satt på land på Promhavn Slipp på Nærsnes, og allerede da ble det klart at fartøyet var meget svekket. Et midlertidig hus ble bygget over henne, og i 2007 etter at skroget var tørket opp, startet istandsettingen. Imidlertid er det blitt nødvendig med atskillig større utskiftinger enn opprinnelig beregnet.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss