Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 9941 Frank Åbyholm - Rehabilitering av loftsbygning

fikk på styremøte 18. april 2013 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til rehabilitering av en loftsbygning ved Bergetunet

Bergetun består av våningshus og loftsbygning fra 1790-tallet, vedbod og utedo, sommerstue, fjøs og låve fra 1800 tallet. Eiendommen var opprinnelig brukt som skysstasjon, og den gamle kjerreveien gikk gjennom tunet.

Frank Åbyholm har holdt på med restaureringsarbeid på dette tunet siden han kjøpte stedet i 1965. Storstua er utvendig og innvendig intakt fra bygningstidspunktet og er nærmest blitt et museum hvor rom og inventar er helt i overenstemmelse med en typisk Østerdalsstue fra 1700-tallet. Alle arbeidene er blitt gjort uten noen form for støtte.

I forbindelse med reguleringsplan for Berge Hytteområde, Åmot kommune i 2012, har også Bergetun blitt tatt med i reguleringsplanen, og Åbyholm er nå i gang med en større rehabilitering av tunet, kostnadsført til ca. 1.7 mill. som dekkes av ham.

Imidlertid, loftsbygningen fra 1700-tallet, som det søkes støtte til av UNI, er ikke medtatt i denne summen.

Da fylkesveien i sin tid ble anlagt, ble den lagt kloss inntil loftsbygningen. I 1988 ble noe av eiendommen ekspropriert, uten at det ble tatt stilling til flytting av bygningen. Denne forsømmelse førte til at loftet ble liggende halvveis utenfor tomtegrensen. Nærheten til fylkesveien har medført at trafikk med mye tungtransport og snømåking har skadet bygningen. På sikt vil loftsbygningens beliggenhet føre til store ødeleggelser.

Kulturvernseksjonen er enige om at loftsbygningen bør flyttes innover på eiendommen.

Å demontere bygningen og lafte den på nytt vil være vanskelig uten å påføre den betydelig skader. Flytting kan gjøres gjennom to metoder: Flytting av med kran, eller ved inntrekking. I tillegg er det behov for reparasjon av tak, inngangsparti, gulvreparasjoner, takrenner og fundament.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss