Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 864 og P 865 Miljøvernprisen 2007 - SWAN og WWF

ble på styremøte 18. oktober 2007 delt likt mellom SWAN og WWF-Norge med kr. 250.000 til hver. Prisen ble overrakt Karen Tvedt og Naomi Paulsen fra Swan og Rasmus Hansson og Nina Jensen fra WWF-Norge, på stiftelsens styremøte 4. desember.

Styret begrunner tildelingen som følgende:

Fredag 12. januar i år, kl. 18.30, gikk det kypriotiske lasteskipet ”Server” på grunn like ved Hellesøy, rett sør for Fedje i Hordaland. Mannskapet ble evakuert samme kveld kl. 21.00 og mindre enn to timer senere kom meldingen om at havristen var brukket i to.
Kystverket registrerte at all oljen hadde rent ut fra en av tankene til ”Server”, en tank med 290 tonn bunkerolje.

Allerede samme dag sendte SWAN ut en ”bekymringsmelding”, hvor de fryktet store mengder oljeskadd fugl. Kystverket besluttet derfor å tilrettelegge for rehabilitering av oljeskadet sjøfugl, og en intensjonsavtale med Karen Tvedt ble inngått, hvor 35 års internasjonal erfaring og forskning skulle brukes til å rehabilitere oljeskadde fugler.

SWAN (Sea & Wildlife Alert Norway) ble offisielt stiftet i juni 2007, men har vært under utvikling siden 2004. Karen Tvedt og Naomi Paulsen driver et biologikonsulentfirma som fokuserer på miljø, forvaltning, planlegging og konsekvensanalyser, men har spisskompetanse innen beredskapsplanlegging, og spesielt rehabilitering av oljeskadd vilt.

Men også en annen organisasjon involverte seg sterkt i forbindelse med ”Server” forliset:

WWF ble forespurt om å delta i oppryddingsarbeidet, og WWFs frivillige oljevern ”Ren kyst” ble umiddelbart satt i alarmberedskap.

WWF hadde i løpet av oppryddingsaksjonen mellom 15-20 frivillige i arbeid daglig på Fedje. De totalt 130 frivillige gjorde en formidabel innsats og fikk stor ros av den lokale beredskapsledelsen og lokalbefolkningen på Fedje. Over 200 tonn oljeholdig masse ble samlet opp fra sjø og land av WWF alene.

Oljesøl-spredningen var på over 170 km, med landpåslag over 100 steder i flere fylker. Fedje, Austrheim og Øygarden ble verst rammet.

WWF har de to siste årene trent 150 frivillige oljeverne som kan rense olje i strandlinja, og dette ble første gang at ”Ren-kyst-mannskapene fikk prøvet seg på en virkelig forurensingssituasjon.

Pr. i dag drives det eneste tiltaket for trening av frivillige oljevernmannskaper av WWF Ren kyst! Dette er en kostnadseffektiv måte å framskaffe flere trenede hender til oljevernet. Prosjektet Ren kyst har holdt flere kurs i oljevern-beredskap og Stiftelsen UNI har gitt støtte til prosjektet de tre siste årene.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss