Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6158 Seilskuteforeningen Øst i Viken får økonomisk støtte til - Værtak for fullriggeren Najaden

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 5. mai 2020 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Foreningen har som formål å fremme interessen for bevaring og allmenn forståelse for nordisk kystkultur. Foreningen eier fullriggeren Najaden.

Skoleskipet S/S «Najaden» ble levert i 1897 fra orlogsverftet i Karlskrona til den svenske marinen. «Najaden» er en 160 fots fullrigger og var i drift som skoleskip frem til det ble lagt opp i 1938. I 1940 ble skipet senket som havnesperre i Tokrev ved Halmstad. Etter krigen ble skipet hevet av grosserer B. Aronsson og donert til Halmstad kommune som museumsskip. Her ble «Najaden» liggende frem til 2014, da nåværende eier overtok skipet. «Najaden» er bygget med komposittskrog, og er en av tre bevarte fullriggere i verden med denne konstruksjonen. I tillegg har den klipperbaug og kutterhekk.

På grunn av sin lange periode som stasjonært museumsskip er «Najaden» svært lite endret. Fartøyet fikk aldri installert maskin, noe som setter den i en særstilling i forhold til andre operative seilskip både i Norge og internasjonalt. «Najaden» eies i dag av en Seilskuteforeningen Øst i Viken i Fredrikstad, men er opprinnelig et svensk fartøy som ikke hadde noen spesiell tilknytning til norsk maritim historie.

Riksantikvaren mener likevel at fartøyet i seg selv er et viktig kulturminne i internasjonal sammenheng. Bevaring av kulturminner er et internasjonalt ansvar, og sektoransvaret tilsier derfor at Riksantikvaren skal legge til rette for antikvarisk vern av «Najaden». Følgende periode legges til grunn for vernearbeidet: i perioden som skoleskip (1897-1938).

Et værtak er viktig for å bevare skipet fram til en istandsetting kommer i gang. Najadens dekk kan utvikles til en mer anvendelig og driftseffektiv kulturarena uten at det går utover kulturminneverdiene skuta har. De vil montere et transparent helårstak over dekk. Dette gjør dekket på Najaden til en helt unik scene, der man kan sitte på dekk av en gammel skute, beskyttet mot vær og vind, med utsikt til Cicignon, Isegran og gamlebyen. Man kan kikke oppover å ane konturene av riggen og virkelig føle seg satt tilbake til en svunnen tid. Det er tenkt å lyse opp riggen på kveldstid, noe som ytterligere vil forsterke inntrykket.

Najaden er et flaggskip og et samlingspunkt for museumshavna og fartøyvernmiljøet på Isegran i Fredrikstad. Skipet er et flytende kulturminne og inngår i en helhet på Isegran hvor skoleelever og øvrige brukere får tilgang til et unikt skip i sitt rette miljø. Najaden er et levende prosjekt som vil ta i bruk gamle håndverkstradisjoner og håndverksfag, samtidig som det brukes til ulike aktiviteter og viktig formidling. Ambisjonen er at skuta på sikt blir klargjort som museumsfartøy og som ambassadør for nordisk maritim kulturarv.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss