Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6145 Anno Museum AS får økonomisk støtte til - Flytting av smie på Skotterud

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 31. januar 2020 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Det ble søkt om midler til flytting av Iversmia på Skotterud til Eidskog bygdemuseum ved Vestmarka, Eidskog kommune. Eidskog Museum, er en del av Anno museum i Hedmark. Det er Eidskog museum og historielag (EMH) som eier bygningene i Eidskog museum.

Hovedanlegget er klyngetunet Almenninga på Vestmarka. Dette er et gårdstun med mange bygninger til ulik bruk for folk og fe. Tidligere har det også vært smie og kjone (røyk hus) på gården, men disse er borte i dag.

Et av de andre anleggene, Iversmia, rett ved riksveg 2 på Skotterud, ligger tett på annen bebyggelse og har en svært vanskelig beliggenhet med tanke på formidling. Smia er i relativt god stand og har komplett samling med arbeidsredskap fra tida den var i drift fram til begynnelsen av 1970-tallet.

Museet ønsker nå å flytte smia til Almenninga for å gjøre smia mer tilgjengelig og formidlingen av smedyrket enklere for skoleelever som besøker bygdetunet. I dagens høyteknologiske samfunn har de tro på at skoleelever vil ha nytte og glede av å få lære grunnleggende smiing og se det glødende jernet bli forvandlet til praktiske bruksgjenstander.

Å flytte antikvariske bygninger er problematisk, men nøye vurdert av eieren, Eidskog og Anno museum. Smia er listet opp som prioritert kulturminne i kommunens kulturminneplan og flytting er anbefalt som tiltak for å ivareta bygningen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss