Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6119 Øksnes kirkelige fellesråd får økonomisk støtte til utbedring av vann- og råteskader ved Øksnes kirke

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 31. januar 2020 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt.

Kirken er bygget i ca år 1700, påbygd med sakristi 1796 og våpenhus ca 1900. Den gamle trekirken ligger i Øksnes kommune.

Kirken er en av to gamle korskirker i Øksnes, de to eldste kirkene i Vesterålen og temmelig enestående i sitt slag i hele Nord-Norge. Kirken ligger på Skogsøya, på Øksnes, det som var sentrum i Øksnes kommune fram til 50-tallet. I dag er kirken i bruk til kirkelige handlinger med 3-4 gudstjenester årlig, markering av fiskernes dag, årlig konfirmasjoner, bryllup og konserter. Ved siden av betydningen kirken har for bruk til kirkelige handlinger, har kirken stor kulturhistorisk verdi.

For Øksnes sokn og Øksnes kommune er det et stort ansvar å forvalte to så kulturhistorisk viktige listeførte korskirker i tre, Øksnes og Langenes. Både Øksnes og Langenes kirke er tatt inn i Øksnes kommunes kulturminneplan.

Tegn på lekkasje ble konstatert allerede i 2016 og det ble gjort tiltak for dette. Det har tatt tid å få tillatelse fra bispedømmeråd og relevante vernemyndigheter, samt å finne fagfolk med riktig kompetanse. Arbeidet skal utføres i tett dialog mellom byggherre Øksnes kirkelige fellesråd, Nordnorsk fartøyvernsenter og representant for vernemyndighet ved Nordland fylkeskommune.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss