Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6104 Laksevåg Kulturhistoriske Forening får økonomisk støtte til Flytting av skolehus fra 1851 på Laksevåg

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt.

Laksevåg Kultur Historiske Forening (LKHF) ble stiftet 24. mars 1987 med det klare formål, «å ta vare på - og verne om - det som er verneverdig i det gamle».

Det søkes om midler til, i første omgang å «redde» den første barneskolen på Laksevåg fra å bli revet og kassert av Statens vegvesen på Askøy, i forbindelse med vegutvidelse. Senere er det tenkt at skolehuset skal få plass ved Laksevåg Museum.

Det kom en henvendelse fra Statens Vegvesen til Laksevåg Kultur Historiske Forening (LKHF) om de ønsket å overta bygningen vederlagsfritt mot å rive og fjerne bygget snarest mulig. Styret så ingen mulighet til å finansiere dette, og så praktiske begrensninger i å demontere og transportere bygget til Laksevåg der det opprinnelig kom fra. På det grunnlaget takket styret i LKHF nei på forespørselen.

Styrets mangeårige formann og grunnlegger av LKHF, og et mangeårig medlem av foreningen, synes det er for galt at gamleskolen, som sto noen hundre meter unna Laksevåg museum, skulle bli ødelagt av en gravemaskin og brent for alltid. Derfor er det nå tatt et viktig initiativ for å skaffe skolen tilbake.

Den 168 år gamle skolen ble delvis ombygd til bedehus i 1929, men skolen ligger rimelig «intakt» inni bedehuset. Nå kan søker få skolen «gratis mot avhenting» av Vegvesenet, som selv har fått bygget av menigheten. Det er ikke adkomst til bygget med bil, og vei må lages fra baksiden via tilliggende gård.

De arbeider nå med en plan om å forhandle med Vegvesenet om IKKE å ødelegge et viktig kulturminne. Dette historiske verneverdige element vil passe glimrende inn i totalbildet til Laksevåg museum, som driftes av Laksevåg Kultur Historiske Forening.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss