Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6095 Stiftelsen Midt-Troms Museum får økonomisk støtte til Restaurering av Fossmostua

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

Stiftelsen Midt-Troms Museum har ansvar for museumsdrift i de ni kommunene i Midt-Troms regionen; Balsfjord, Bardu, Berg, Dyrøy, Lenvik, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy.

Fossmostua er et laftet tømmerbygg fra 1824, som representerer historien om døla-innvandringen til Målselv og Bardu ved slutten av 1700-tallet/begynnelsen av 1800-tallet. Stua omtales først som ei lågstue i 1824. Huset omtales i 1866 som et eldre våningshus.

Bygningen skal være oppført, slik den står i dag, rundt 1872, trolig med gjenbruk av materialer fra den første bygningen på gården fra 1824. Rundt 1872 ble Fossmostua revet og satt opp igjen omtrent på samme tomta. En del dårlig tømmer ble skiftet ut med nytt, stua ble gjort ca 1 ¼ alen høyere og det ble satt inn flere vinduer. Huset ble også utvidet i lengden. Det ble også laget to kjellere med vegger av stein. Senere har stua vært panelt innvendig og det har vært rominndeling i andre etasje.

Bygningen fremstår som rimelig autentisk med sine originale og tidstypiske detaljer og må kunne sies å ha stor kulturhistorisk betydning. Etter kommunens overtakelse på 1960-tallet ble det gjort en mer omfattende restaurering.

Fossmostua eies i dag av Stiftelsen Midt-Troms Museum men har vært stengt for publikum de tre siste årene grunnet konstruksjonssvikt, og heller ut av loddlinjen mot sør. Huset må jekkes opp i rett posisjon, og rettingsarbeid vil forplante seg med ulike tiltak. Gulvet i kjøkken, vil kunne berges ved rivning av tidligere feilaktig isolering og plast.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss