Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6081 Museene i Akershus får økonomisk støtte til Digital bevaring av Roald Amundsens hjem

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt.

Roald Amundsens hjem «Uranienborg» på Svartskog i Oppegård forvaltes av Follo museum, som er en avdeling av Museene i Akershus. Follo Museum søker om midler til digital dokumentasjon og bevaring av Roald Amundsens hjem.

Det er ønskelig å sikre god, digital dokumentasjon av dette utsatte kulturminnet og det søkes derfor om støtte til skanning og fotogrammetridokumentasjon av bygningene og inventaret. Et pågående formidlingsprosjekt gjør at man har teknikk og kompetanse tilgjengelig for å gjøre denne dokumentasjonen raskt og med en svært høy kvalitet.

Roald Amundsens hjem står i dag som et unikt minne etter en av landets viktigste historiske personer. Huset fremstår slik Amundsen forlot det da han forsvant i 1928. Huset fungerer dermed som en tidskapsel og gir et spesielt innblikk inn i livet til Amundsen. Siden 1934 har hjemmet vært åpent for besøkende.

De siste årene har det blitt gjort flere oppdagelser i huset og samlingen, blant annet ble det oppdaget en kiste med over 1600 fotografier, brev, dokumenter og manuskripter. Dette ble starten på et større forskningsprosjekt som har resultert i mye ny kunnskap om huset, eiendommen, inventaret og ikke minst Amundsen selv.
Som konsekvens av de siste års oppdagelser ved Amundsens hjem har Follo museum fra høsten 2019 igangsatt et digitalt formidlingsprosjekt.

Målet med dette prosjektet er å gjøre huset og samlingen mer tilgjengelige for et større publikum og samtidig sikre kunnskap om huset og gjenstandene for ettertiden. En stor del av arbeidet i dette prosjektet består av fotografering og skanning av huset og objekter, noe som vil legge grunnlaget for en VR- og AR-opplevelse og en nettplattform som skal presentere husets historier og legge grunnlaget for videre forskning.

I 2017 ble Amundsens hjem fredet av Riksantikvaren, og det er i dag bred enighet om at det bør gjøres flere bevaringstiltak for å sikre Amundsens hjem og samlingen for fremtiden.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss