Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6057 Hornnes Hjelpefengsels Venner får økonomisk støtte til Restuarering av Hornnes hjelpefengsel

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 4. desember 2019 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Hornnes hjelpefengsel i Dåsnes på Hornnes ble oppført i 1862 som rettslokale og distriktsfengsel for Råbyggelaget, og hadde denne funksjonen til etter 2. verdenskrig. Den har også vært brukt til bolig og kontor for lensmannen, kommunestyresal og i perioder oppbevaring av farlige sinnsyke. Bygget står i dag omtrent slik det ble bygget i 1862. Bygningen er preget av detaljer fra sveitserstilen. Både eksteriør og interiør er autentisk og godt bevart. Riksantikvar og Kulturminnevernavdelingen i Aust-Agder fylkeskommune har i uttalelser vurdert bygget til å ha åpenbar verneverdi. Særlig er den autentiske fengselsfløyen med cellene, svært sjelden i landsmålestokk. Bygningen og tomta er i kommunalt eie og er regulert til antikvarisk spesialområde. Bygget er også en del av planene for en kulturminnesti, som ble laget i forbindelse med utarbeidelse av kommunes kulturminneplan.

Hornnes hjelpefengsel har en sentral beliggenhet i Dåsnes, 3 km fra Evje sentrum.

Hjelpefengsel har hatt en viktig plass i bygdas historie, og har, i tillegg til stor kulturhistorisk verdi, en symbolverdi for lokalbefolkninga.

Venneforeningen har i samarbeid med Grobotn 4H fått åpnet opp uteområdet, satt opp skilt med informasjon om bygget og satt ut benker slik at det gradvis blir mer aktivitet. Pr. d.d. har foreningen 115 betalende medlemmer og er stadig voksende. De har arrangert kulturminnedager hvor Sogelaget hadde omvisning i fengselet og 4H har hatt aktiviteter.

Bygget er eid av Evje og Hornnes kommune, men kommunen har inngått en driftsavtale med Venneforeningen. Foreningen disponerer i dag bygget og tilhørende utearealer. Målet er at bygget og arealene rundt skal tilrettelegges og brukes til allmennyttige formål. Prosjektet vil være med på å bevare og synliggjøre vår lokale kulturarv. Bygningen er i relativt god stand, men det er behov for noe bygningsrestaurering, og omfattende malingsarbeid og vindusrestaurering.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss