Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6052 Lillebryggen AS får økonomisk støtte fra til sikring av Kjøpmannsgaten 21

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 17. oktober 2019 besluttet å innvilge kr. 250.000 til ovennevnte prosjekt

Lillebryggen AS eier en av de minste bryggene i den kjente og vel avfotograferte bryggerekka i Trondheim sentrum. Kjøpmannsgata 21 er kategorisert i verneklasse B, og datert tilbake til 1828.

Det har vært drevet forskjellige typer forretning i bygget. I kjelleretasjen har det vært drevet asiatisk restaurant i bortimot 30 år – med ulike eiere. Siste eier og leietaker av Lillebryggen AS, gikk konkurs i desember 2017. Lokalene har siden stått tomme. Pr i dag er 2. og 3. etg. leid ut til ingeniørfirmaet Aquastructures AS.

Aquastructures AS viser nå interesse for å flytte ned i 1.etg/ kjeller, og Lillebryggen AS har derfor satt seg som mål å oppgradere lokalene. Siden høsten 2018 har de vært kjent med at det er noe råteskader i konstruksjonen, og byantikvaren oppfordret derfor til å søke midler nettopp til dette formålet – å bytte ut råteskadet materiale med ‘nytt’ i konstruksjonen. Med ‘nytt’ materiale, menes gammelt, laftet tømmer fra rivingsprosjekter. (Det er allerede etablert kontakt for leveranse av tømmer fra Fosen som stammer fra et nylig nedrevet bygg som er ca 100 år gammelt.)

Imidlertid viser det seg – etter nærmere undersøkelser – at råteskadene er mer omfattende enn tidligere antatt. I tillegg dekker byantikvaren kun en prosentandel av de totale kostnadene. Det påløper også flere kostnader enn beregnet ifm avdekking, innhenting av ekspertise, og ikke minst arbeidet med å bevare eksisterende og utskiftet materiale for ettertiden. Lillebryggen AS ønsker derfor å søke om midler til noe av de rehabiliteringsarbeidene som er nødvendig å foreta for å bevare bryggen i Kjøpmannsgt. 21 for ettertiden. NTNU har foretatt en dendrokronologisk undersøkelse av tømmeret i brygga. Tømmeret ble – i det store og hele - datert til anno 1828 i hele brygga.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss