Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6051 Stiftelsen Den gamle krigsskole får økonomisk støtte til kjøp av Krigsskolen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 17. oktober 2019 besluttet å innvilge kr. 3.000.000 til ovennevnte prosjekt

Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsbygg i oppdrag å avhende Den gamle krigsskole i Tollbugata 10. Arbeidet pågår, det har ikke meldt seg andre offentlige kjøpere og planen er derfor at bygningen nå tømmes og snarest legges ut for salg til private.

Foreningen Krigsskolens Venner har, sammen med Oslo Byes Vel og engasjerte ildsjeler, tatt initiativet til å etablere «Stiftelsen Den Gamle Krigsskole».

Stiftelsens første mål er å forhindre at legendariske Tollbugata 10 blir solgt til private interesser, deretter å overta, rehabilitere og drifte eiendommen på økonomisk drivverdig basis. Krigsskolen er et nasjonalt felleseie som skal reflekteres i fremtidig bruk av bredere grupper, men fremdeles med åpning for Forsvarets og Krigsskolens egne behov for bruk gjennom temporær fremleie på kommersielle vilkår. Det viktigste er at den historiske bygningsmassen skal åpnes for allmenheten gjennom ny bruk.

Forsvarsbygg har utsatt salget og gitt initiativtakerne et vindu på seks til åtte uker fra 1. september for reise en realistisk grunnkapital som gir dem grunn til å tro at stiftelsen kan hanskes med rehabiliteringsbehovet.

Interimsstyret har som mål å reise 10 millioner kroner til dette i høst, og har forhåpning om at FD overdrar eiendommen til stiftelsen for kr. 1,- samt bidrar med et betydelig beløp som «medgift» til overdragelsen (de har foreslått 35 millioner kroner). De har videre god dialog med flere mulige deltakere, institusjoner og private, som er positive til å bidra til stiftelsens grunnkapital. Det finnes flere eksempler på at stiftelser har lykkes med tilsvarende oppgaver. Det nærmeste er kanskje Stiftelsen Militærhospitalet, som i dag er gjeldfri og driver med overskudd som går til kontinuerlig vedlikehold og oppgradering av bygget. Oslo Byes Vel utøver daglig ledelse for denne stiftelsen og er valgorgan til styret sammen med Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus.

Bygningen ble gitt i gave til skolen fra Bernt Anker i 1802. Den har i over 200 år huset nasjonens eldste akademiske utdanningsinstitusjon, etablert 60 år før Universitetet i Oslo. Helt frem til våre dager har den vært aktivt benyttet for utvikling av offiserenes profesjonsidentitet. I 2018 ble det gjennomført mer enn 300 møter og arrangementer i bygget. Vedlikeholdet er forsømt gjennom flere tiår, og det vil kreve betydelige investeringer å sette bygget i god stand for videre bruk.

Arkitekt Niels Torp har utarbeidet en mulighetsstudie for videre utvikling av eiendommen. Tanken er oppgradering til et formidlingssted for husets og strøkets historie samt moderne kontor- og konferansesenter, selskapslokaler, konsertlokale i antikvariske miljøer, mm. innenfor de rammene som fredningen av bygget tillater.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss