Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6047 Stiftelsen Ormelid gard får økonomisk støtte til restaurering av selet på Nedstestølen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 17. oktober 2019 besluttet å innvilge kr. 150.000 til ovennevnte prosjekt

Ormelid er en fredet høydegård i Fortunsdalen i Luster kommune. Fredingen omfatter 6 bygninger i tunet og omkringliggende kulturlandskap på 850 daa som m.a. omfatter Nedstestølen og Øvstestølen. Eldste datering i Ormelid er en brannrydning datert til ca BC4500 som ligger på stølsgjerdet på Nedstestølen.

Gården er eiet av Stiftinga Ormelid gard som er en ideell stiftelse. En viktig oppgave er å legge til rette for besøkende og ta opp igjen overnattingstradisjonen som trolig går mer enn 1000 år tilbake i tid. Den førhistoriske ferdselsveien «Dølevegen» fra Fortun til Høydalen i Lom går gjennom tunet og videre oppover forbi stølene. Selet i Stølsdalen har i mange åre vært utleidd til DNT-Oslo og ble brukt som selvbetjeningshytte. Fra Stølsdalen er det merkete stier til både Turtagrø og Nørdstedalseter. Nedstestølen er stølsområde for både Ormelid og nabogården Nedrelid. Ormelid har den øverste teigen og Nedrelid den nederste. Ormelid var på 1990-tallet med i det tverrfaglige "Vestlandsgardprosjektet" i regi av Høgskulen i Sogndal og UiB. De eldste dateringene på menneskelig aktivitet på gården er funne like ved uteløa. Disse går ca 4500 år tilbake i tid og er spor etter rydding av beite. Selet på Nedstestølen kan være fra 1800-tallet, men det kan ha vært støl her i mange hundre år. Inne på slåttegjerdet er det også ei utløe. Den ble demontert i 2009 og materialene ble i november 2018 fraktet til byggehall i Lom.

Nedstestølen ligger i et område som er fredet i h.h. til kulturminneloven, men selve selet er ikke fredet. Selet har store og kompliserte skader p.g.a. at en langsgående bærebjelke mot nord er knekt. Det skal legges vekt på en «nøktern» restaurering ved at så mye som mulig av materialer og innredning blir brukt og at småskader heller kan vises. Dette for å kunne formidla stølen og selet sin historie.

Målet er å ta selet i bruk til overnatting i forbindelse med arbeid på garden og utleie.

Når arbeidet med restaureringa er ferdig i Lom, vil bygningen igjen bli demontert, pakka og frakta tilbake med bil til Øyane og deretter med helikopter til Nedstestølen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss