Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 6013 Jæren Lokallag av Fortidsminneforeningen Rogaland får økonomisk støtte til vern av eldre heigard

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 17. oktober 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Fortidsminneforeningen Jæren er et lokallag som sorterer under Rogaland Fylkesavdeling av Fortidsminneforeningen og ble stiftet 2015.

De ønsker nå å ta vare på det gamle heiebruket fra 1830 på Kartavoll i Time kommune, som har stått tomt og forfalt etter at den siste forpakteren gikk bort i 2012.

I dag er det Raunefjell beitelag som er eier og bruker av bygningene. Lagets formål er å drifte det store heie- området rundt bygningene og rundt Synesvarden. Jæren Lokallag er i dialog med styret i Beitelaget og har fått i stand en intensjonsavtale med sikte på å finne en løsning på vern og videre bruk av bygningene.

Beitelaget ønsker ikke å bruke økonomiske midler for å drifte og vedlikehalde bygningene fremover, og derfor vil Fortidsminne-foreningen bidra til å finne en forening eller ideell stiftelse som på grunnlag av langtidsleie eller kjøp, kan ta vare på og drifte bygningene for framtiden.

Hovedhuset på Raunefjell er et typisk Jærhus i en etasje. Huset er opp gjennom tidene blitt utvida, reparert og ombygd men står nå avlåst uten strøm og oppvarming.

Uthuset er opprinnelig bygd med vegger av bindingsverk og kilt grå-steinmur, men har fått flere tilbygg opp gjennom tidene med sauefjøs, melkerom og utvidelse av løe. Det er lokallagets mål at bygningene skal bli et historisk møtested som også kan tenkes å bli utgangspunkt for turvandring, fiske og friluftsliv i det storslåtte landskapet omkring. I samråd med arkitekt er det blitt ryddet og klargjort for bygningsmessige restaureringsarbeider.

Lokal-laget har med sin arkitekt, også avholdt kurs for elever i bygg- og anleggslinjen på Bryne videre skole i bygningsvern og tilstandsvurdering. Elever har også deltatt i arbeid og vil i fremtiden være med i deler av restaureringsarbeidet der det er mulig. Med grunnlag i anskaffet oppstarts kapital er nå byggearbeidet med taket og deler av laftekonstruksjonen kommet godt i gang. Vindu til fasadens vestside er i produksjon og det er et mål å gjøre denne veggen ferdig før vinteren setter inn.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss