Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4413 Stiftinga Jærmuseet, avd. Vitensenteret får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til restaurering av gulvet i Krossens Havremølle

Det ble i styremøte 28. august 2019 besluttet å innvilge kr. 150.000 til dette formålet

Krossens Havremølle er en autentisk havremølle fra 1912. Krossens havremølle hører nå under Jærmuseets avd. Vitenfabrikken i Sandnes. Hele havremøllen med maskiner står slik de ble forlatt da mølledriften ble avsluttet i 1988. I utstillingen kan man følge havrens reise gjennom mølla, fra nytresket til ferdigpakket havregryn.
Fra 1920 årene startet de også opp med kraftforproduksjon. Denne delen ble etter hvert betydelig større enn selve havregrynsproduksjonen.

Bedriften var i alle år familiedrevet og ble bestemt nedlagt etter at møllemester Jimmy Lura ble pensjonert. Eierne ville gi bort mølleutstyret og selge bygningene. Det lokale museet fikk engasjert Riksantikvaren som fattet stor interesse for mølla.

Fredningssak ble startet 23 juni 1992. Resultatet ble at Sandnes kommune kjøpte bygningene og anla møllemuseum. Fredningssaken ble dermed trukket.

Krossens Havremølle ble kjøpt og delvis restaurert av Sandnes kommune i 1995. Riksantikvaren og Norsk kulturråd bidro med hver sin million. Vitenfabrikken bygget opp nytt bygg ved siden av mølla i 2008. Nybygget har tatt mye ressurser og er i dag et moderne museum og Vitensenter. De ønsker nå å revitalisere Krossens Havremølle som formidlingsarena.

På grunn av den forfatningen gulvene har nå, er det meget begrenset hvor de kan ha med besøkende. De ser at for å få dette til, trenger de midler til oppgradering og ytterligere restaurering av mølla. Mange av de originale gulvbordene er så slitt at de må skiftes ut, tilkomst inkludert inngangsdør trenger ombygging.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss