Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4386 Mossefossens Venner får økonomisk støtte fra Stiftelsen UNI til restaurering av Gamle Moss Vannverk

Det ble i styremøte 28. august 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til dette formålet

Mossefossens Venner er en ideell organisasjon som ble stiftet 14. august 1997. Foreningens formål er å skape forståelse for Mossefossen, Mosseelva og området rundt som det viktigste historiske kulturminne i byen. Foreningen søker om støtte til et rehabiliteringsprosjekt for Gamle Moss Vannverk. Målsettingen er å ferdigstille bygningen til Moss bys 300-års jubileum i 2020.

Gamle Moss Vannverk var Moss Bys første vannverk oppført i 1876. Vannverket er et unikt kulturminne som viser hvordan byens første vannforsyning fant sted. Bygget med innhold er preget av tidens tann, men likevel i overraskende god tilstand til å muliggjøre en god restaurering. I tilknytting til selve pumpehuset er det også en "transformatordel" som foreningen nå er i ferd med å pusse opp. Dette arbeidet finansieres med en større egenandel samt et mindre bidrag fra Fylkeskonservatoren i Østfold Fylkeskommune.

Dette rommet er tenkt brukt som utstillingslokale med tema over byens vannverks- og brannvernhistorie. Jubileumskomiteen Moss 2020 har bevilget NOK 100.000 for etablering av den planlagte utstillingen. Bygget preges i dag av vann- og forvitringsskader på vegger, murverk, tak og gulv samt rustskader på mekanisk utstyr. I tillegg til de to dobbeltvirkende pumpene og trykktanker inneholder bygget et intakt drivhjul (overfallshjul) som ble brukt som kraftkilde for mekanisk drift av stempelpumpene.

Etter ferdigstilt restaurering er målsettingen, i samarbeid med Moss by- og industrimuseum, å gjøre vannverket med innhold tilgjengelig for omvisning for skoleklasser og andre interesserte. Utstillingen planlegges gjennomført ved hjelp av audiovisuelle presentasjoner, samt fysiske elementer fra byens vannverks- og brannvernhistorie.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss