Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4357 Sauda Klubb får økonomisk støtte til drenering, restaurering av tak, fasade, vinduer og ytterdør

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 350.000 til ovennevnte prosjekt.

Kulturminnefaglig uttalelse frå Fylkesrådmannen i Rogaland: Sauda klubb er bygd som klubb for funksjonærene som arbeidet ved industribedriftene i Sauda. Det var bygd for overklassen, og kan ses i sammenheng med folkets hus, på andre siden av elva, bygd for arbeiderklassen. Sauda klubb ligger i Åbøbyen, boligstrøket som ble bygget som del av konsesjonsvilkårene for utbygging av Storelvvassdraget i 1914. Dette resulterte i en nøye planlagt hageby bygd over flere etapper mellom 1915-1970. Sauda klubb er tegnet i nyklassisistisk stil av arkitekt Gustav Helland i 1928. Han er arkitekten som i størst grad har preget Åbøbyen og har tegnet mange hus i Sauda, deriblant Sauda rådhus, folkets hus, sykehuset og flere bolighus. Bygget er oppført i murstein og har mange bevarte klassiske detaljer på dører og vinduer. Åbøbyen, med klubben som viktig del, er vurdert av riksantikvaren som et bymiljø av nasjonal interesse. Sauda klubb er SEFRAK-registrert i klasse A og fylkesrådmannen vurderer at bygget har høy regional verdi både som del av kulturmiljøet i Åbøbyen og som arkitektonisk og sosialhistorisk kulturminne.

Det er planlagt å restaurere anlegget, først utvendig og senere innvendig. Det er store lekkasjeproblemer i taket, og problem med drenering, noe som har ført til store råteskader. Andre tiltak er å reparere vinduene og drenere grunnen. Innvendig må både herreklubb, festsal og inngangsparti rehabiliteres.

Sauda Klubb AS overtok Sauda Klubb 30.09.2018. Selskapet er ikke-kommersielt, og kan ikke betale utbytte til eierne. Eventuelt overskudd skal gå til vedlikehold av eiendommen og sikre selskapets drift i samsvar med formålet. Eieren er et ideelt selskap som ønsker å restaurere klubben som kulturminne og drifte og leie ut eiendommen til allmenheten.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss