Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4351 Torill Sogn Haug får økonomisk støtte til istandsetting av skifertak på Snertingdal ysteri

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt.

Trond Raddum, bygningsvernrådgiver ved Mjøsmuseet uttaler følgende: «Snertingdal ysteri er et prosjekt som har rullet og gått med stadig økende hastighet gjennom det siste året. Det er utvendig sikringsarbeider og innredning av produksjonslokaler det så langt har handlet om.
Torill Sogn Haug er eier av ysteribygningen. Bygningsvernrådgiveren ved Mjøsmuseet har bistått i forbindelse med søknad om tilskudd til antikvarisk restaurering.
Snertingdal ysteri og meieri ble bygget rundt 1920.Det var produksjon her fram til 1973. Bygningen er et viktig kulturminne som nå blir satt i stand slik at det kan brukes til det formålet det er tiltenkt. Dette er et næringsrettet prosjekt i tillegg til at det er et viktig bevaringstiltak.
En blir imponert over hvor mye positivt som har skjedd med huset gjennom vinteren. Det vokser fram et «proft» og moderne industrilokale innenfor en autentisk antikvarisk ramme der bygningens eksteriør gjennomgår en etappevis istandsetting på bygningens premisser.»

Tiltak det søkes tilskudd til gjelder taket over den to-etasjes vestre delen av ysteribygningen. Dette taket er tekket med Valdres-skifer i dag. Den søre taksida er ganske intakt med behov for mindre bøtearbeider. Den nordre taksida er det verre med. Her er det gjort omfattende midlertidige bøtetiltak med plater. Det er skader i undertaket og særlig nedre del av taket/takskjegget har råteskader etter å ha stått utildekket i flere ti-år. Stein løsner og faller ned.

Hele den nordre taksida skal legges om med god skifer på reparert undertak, det er også et stort poeng at det monteres takrenner og snøfangere på denne sida. Bygningen skal ha en aktiv næringsrettet bruk.

Kulturminnefondet, Oppland fylkeskommune, Riksantikvaren og Gjøvik kommune har bidratt betydelig med oppstarttilskudd. Støtten går til istandsetting av produksjonslokalene med nye vinduer samt godkjent utslippsanlegg og konsulentbistand. Det er store samfunnsaktører som her er samlet til dugnad. I tillegg har selvsagt eier lagt i betydelige beløp fra egen pung og lånemidler.

Nå er det restaurering av halve skifertaket samt reparasjon av murte/støpte vegger og brannmur det søkes støtte til.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss