Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4334 2. Sandnes Sjøspeidergruppe får økonomisk støtte til bytte av kjølebolter i S/Y Nordsjø

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 108.225 til ovennevnte prosjekt.

Båten er bygget i 1893 av Colin Archer. Den ble opprinnelig bygget som en 37 fots losbåt. Som losbåt var den stasjonert på Tungenes før den ble flyttet til Rott, en øy utenfor Tananger. Etter aktiv periode som losskøyte, ble den overtatt av en fisker på Karmøy. For å få en bedre bruksbåt, ble skuta forlenget til 42 fot og fikk installert større motor.

I 1959 ble Nordsjø overtatt av Sjøspeiderne i Sandnes, og har siden vært et samlingspunkt for medlemmene. Skuta ble forhøyet med to bordganger, og fikk tilbake rigg og seilføring. I perioden høsten 1993 - våren 1995 ble det gjennomgått restaurering av innredning, og skuta fremstår i dag som en sprek hundreåring. Dekk og rigg ble fornyet rundt 2008. Nordsjø har nå innredning med 10 køyer og salong.

Nordsjø er i aktiv bruk av Sjøspeiderne i Sandnes. Sesongen starter med tokt i påskeferien, og avsluttes med tokt i høstferien. Det vil si aktivt bruk hele sommersesongen, både kvelder og helger. I tillegg seiles et lengre sommertokt på flere uker sammen med speiderskøyter fra hele landet. Nordsjø er speidergruppas flaggskip og er en viktig del av identiteten til mange, både dagens speidere, og ikke minst gamle speidere som har opplevd båten i sin oppvekst.

Kjølboltene er plassert fra bunnen av båten og går ned gjennom kjølen og holder nedre del av skroget sammen. Under båten er det en stor jernkjøl på ca 8 tonn som henger i disse boltene for å skape stabilitet i båten. Det er vanskelig, noen vil si umulig å si noe om tilstanden på disse boltene uten å starte prosessen med å bytte dem. De ruster mest på midten, og det er først når en får tatt de ut en ser hvilken tilstand de er i. Det ble sist byttet noen kjølbolter på Nordsjø rundt starten av 1990 tallet, så basert på tid og bruk er det på tide å gjøre et stykke arbeid her igjen.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss