Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4331 Stiftelsen Green Eagle får økonomisk støtte til restaurering av Karmlund Mølle

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 200.000 til ovennevnte prosjekt

Karmlund Mølle ligger på Fiskå, rett ved riksveien mot sjøen. Karmlund Mølle var den største industribedriften i gamle Avaldsnes kommune. Det er ingen dato for når Mølla ble bygget, men av gamle dokumenter fremgår det at; «Eigaren Tore Knutsen den 30. januar 1896 har selt eigedommen til Johan Knutsen Vorre med møllebruk, stem og vassrettar, «en avgrensa eigendom nedanfor riksvegen av 1874 med strandlinje og kai.”

Mølla har brent ned tre ganger, siste gang i tidsrommet 1907-10.
I 1912 ble den bygd opp igjen etter brann til en ny treetasjes mølle. I 1934 ble maskinparken utvidet og modernisert, og mølla framstod ved krigsutbruddet i 1940 som en topp moderne mølle. Mølla ble nedlagt i 1970 etter at anlegget ble solgt til Rogaland Felleskjøp. Bygning og utstyr forfalt i 30 år før miljøstiftelsen Green Eagle kjøpte anlegget i 2005 og tok fatt på restaureringsarbeidet. Det er gjort et stort arbeid de siste 15 årene for å ta vare på de gamle bygningene, maskiner og utstyr fra mellomkrigstiden.

Prosjektet går ut på å fullføre restaureringen av Karmlund Mølle og sette bygget i stand slik at de får godkjent bruksendring til å ta imot større forsamlinger. Dette innebærer nytt sprinkelanlegg, ny kloakk- og avløps-løsning, mer parkeringskapasitet.

Målet er å gjøre den historiske Mølla tilgjengelig for publikum og legge til rette for en lønnsom drift av bygget. Mølla er et unikt kulturminne.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss