Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4308 Vingelen sokn får økonomisk støtte til istandsetting av Vingelen gamle skolestue

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt.

Vingelen gamle skolestue er i dag; kirkestue, vevestue og skolehistorisk rom og ligger ved Vingelen kyrkje i Hedmark kommune.

Utvendig og innvendig er det et forholdsvis intakt utseende fra den tiden skolestua fikk påbygd en 2. etasje i 1892. I første etasje er det eldre deler i tømmerkassa. Etter 1958 har huset fungert som kirkestue med mer.

Kirkestuen/skolestua ligger på samme tomt som kirken, men mottar ikke årlige midler fra kommunen til vedlikehold.

Bygninger står som inngangsport til et av de viktigste seremonielle samlingspunktene i bygda. Bygget brukes i også i formidlingssammenheng og fremstår som en viktig representant for sveitserstilen som stilepoke.

Bygget har råte i svill på nordvegg, og bevegelser i østre grunnmur. Tilstanden ellers betegnes som god. Det er behov for vedlikehold på malingslag, vinduer og begrensa reparasjon av panel og vannese. Delvis av estetiske hensyn men også for å bevare bygningselementene.

Huset driftes som et variert grendehus med flere bruksgrupper uten særlig økonomiske ressurser. Det er heller ikke særlige økte inntjeningsmuligheter i etterkant av tiltaket.

Kulturminnefaglig kompetanse sikres ved å benytte malermester Jan Larsen fra Tynset på maleriarbeidet, han har tidligere arbeidet med linoljemaling. Bygningsvernsenteret på Røros vil være kontaktbar ved komplikasjoner underveis i arbeidet.


Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss