Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4295 Anita og Ronny Brynildsen får økonomisk støtte til brannsikring av Bockrammgården

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 11. juni 2019 besluttet å innvilge kr. 70.000 til ovennevnte prosjekt.

Bockrammgården er et fredet kulturminne siden 1. februar 1923. Bygningen er et arkitekturhistorisk og kulturhistorisk viktig eksempel på en bygård i rokokkostil, oppført i 1767. Bygningen har et karakteristisk eksteriør med vakre og godt bevarte rokokkodetaljer. Dette er den eneste bygningen av herskapelig stand som er bevart i Halden fra tiden før de store brannene i begynnelsen av 1800-tallet.

Da Anita og Ronny Brynildsen kjøpte bygningen av Halden kommune i 2001 var den i svært dårlig forfatning. Halden kommune hadde forsømt vedlikeholdet gjennom mange år. De har siden 2001 selv drevet omfattende renovering, både utvendig og inne. Alt er gjort etter nøye samråd med bl.a byarkitekt og antikvar Andreas Ebeltoft og fylkeskonservator Rolv-Atle Bråten.

I dag inneholder Bockrammgården moderne interiør av høy standard der gammel arkitektur er tatt vare på i størst mulig grad.

Det er utført forskjellige inspeksjoner og tilsyn i forhold til at bygningen er et fredet kulturminne, og mer vanlige kontroller som periodisk ettersyn av elanlegg og tilsyn for skorstein/ildsted/fyringsanlegg. Ved siste tilsyn fra feiermesteren i Halden kommune den 03.10.18 fikk de melding om avvik som de ønsker hjelp til å finansiere.

Det var ikke foretatt noen endringer av ildsted/skorstein i huset siden forrige tilsyn. De hadde derfor ikke sett for seg at dette skulle bli noe mer enn en rutinekontroll. Prisen for å utbedre avvikene er en stor utgift som de ikke hadde med i vedlikeholdsbudsjettet. De har fått dispensasjon til gjennomføring av tiltak om piperehabilitering.

Da «Skorsteinsspesialisten» skulle starte arbeidet med rehabiliteringen (stålforinger inne i pipene) viste det seg at pipene krevde mer omfattende reparasjoner enn først antatt og at rødstein og mørtel hadde store frostskader over tak. Dette blir et så omfattende rehabiliteringsarbeid at det må monteres stillas på taket. Stillasfirma er valgt og gammel rødstein er skaffet til veie.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss