Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4091 Stiftelsen Norsk Folkemuseum får økonomisk støtte til biocidanalyser i museet

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 10. april 2019 besluttet å innvilge kr. 250.000 til ovennevnte prosjekt.

Norsk Folkemuseum på Bygdøy har en samling av ca. 160.000 historiske gjenstander og 180 antikvariske bygninger i friluftsmuseet fra 1500-tallet til i dag.

Stiftelsen Norsk Folkemuseum er Norges største kulturhistoriske museum med store samlinger fra by- og bygdemiljø. I tillegg til Norsk Folkemuseum på Bygdøy omfatter stiftelsen også Bygdøy Kongsgård, Ibsenmuseet, Bogstad Gård, Norsk Maritimt Museum og Eidsvoll 1814.

Biocider i museale samlinger - helserisiko for ansatte og systematisk HMS-tiltak:

For å bevare museale samlinger for ettertiden, har man ut fra sin tids kunnskap benyttet ulike stoffer. Gjenstander og bygninger av organisk materiale ble behandlet med biocider for å beskytte dem mot skadedyr og råte. Disse kjemikaliene finnes fortsatt i gjenstandene som brytes ned over årtier og kjemikaliene emitterer ut til overflaten. I ettertid ser vi at de kan være skadelige for gjenstandene selv og er en helserisiko for mennesker.

Foreløpig finnes ingen dekontaminasjonsmetoder som kan brukes for store samlinger. Museumsmedarbeidere har et stort ansvar og gjør en uvurderlig innsats for å bevare våre kulturhistoriske samlinger for framtiden. Samtidig øker oppmerksomheten på en mulig helserisiko ved kontakt med kontaminerte gjenstander.

Med støtte fra UNI stiftelsen har de etablert et renserom for å kunne rense overflater av biocidkontaminerte gjenstander. Dessverre kan overflaterensing med støvsuger ikke fjerne biocider fullstendig. Kun den løstliggende delen på overflaten blir fjernet og gjenstanden utgjør en mindre helsefare til de neste biocidpartiklene emitterer til overflaten. Derfor vil biocidbelastningen være et langvarig problem for museer, så lenge man ikke har funnet effektive rensemetoder for store samlinger.

Forutsetningen for å lage et vernekonsept for museumsmedarbeidere som jobber med biocidbelastede materialer og for å utarbeide en plan for å redusere mest mulig av skadestoffbelastingen, er at denne kartlegges og helserisikoen vurderes. Den største helsefaren for museumsmedarbeidere som jobber direkte med kontaminerte materialer eller i lokaler med kontaminerte gjenstander, består i de skadestoffene som ligger på overflater og som er lagret i støv.

Norsk Folkemuseum ønsker å gjennomføre en analyse i sine magasiner og arbeidslokaler, samt noen antikvariske bygninger. Siden støv er mediet som sprer biocider mest og som lettest blir tatt opp av mennesker, ønsker de å ta representative støvprøver i et utvalg lokaler. Luftprøver skal tas som referanse for å ha oversikt om luftbelastning.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss