Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4031 Kistefos Museet får økonomisk støtte til brannalarmanlegg i museets bygninger

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Grunnleggeren av Kistefos Træsliberi, konsul Anders Sveaas (1840-1917), var en typisk gründer; en visjonær med utpreget forretningssans. Han deltok i flere norske og utenlandske foretak, og gjorde forretninger med fjerne steder som Australia og Sør-Amerika. I 1881 var Sveaas med på å grunnlegge Heen Træsliberi i nærheten av Hønefoss, og det var sannsynligvis da han så mulighetene som fantes ved Kistefossen i Randselva på Jevnaker. Han skaffet seg fallrettighetene på fossen og eiendommen for å anlegge fabrikkbygninger, og i 1889 ble A/S Kistefos Træsliberi stiftet med seg selv som hovedaksjonær. Allerede etter ett år med intensiv bygging, satte tresliperiet i gang produksjonen av tremasse. Driften fortsatte frem til 1955.

I 1993 ble 85 % av aksjene i A/S Kistefos Træsliberi solgt til Christen Sveaas, grunnleggerens sønnesønn. Christen Sveaas eier nå selskapet sammen med et 30-talls medaksjonærer, som eier store tomteområder på Kistefoss; inkl. de gamle fabrikkbygningene som nå utgjør Kistefos-Museet. Tolv av bygningene leies ut langsiktig til museet for en symbolsk sum.

På bestilling fra og finansiert av Riksantikvaren ble det i 2017 utarbeidet en brannteknisk rapport som viste anbefalinger til utbedringer.

Bygningene og deler av uteområdet er regulert til en hensynssone, og Riksantikvaren har varslet oppstart av fredning.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss