Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4024 Anno Museum - Digitaliseringsenheten får økonomisk støtte til innkjøp av utstyr for digitalisering av fotosamlinger

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Anno Museum AS har en av landets største fotosamlinger: de forvalter til sammen rundt 4,6 millioner fotografi i deres museer i Hedmark. Pr 2017 var av disse 8,2% registrert i den nasjonale databasen Primus, og 4,7% gjort tilgjengelig på Digitalt Museum. Selv om de er av de museene som har flest bildefiler tilgjengelige på internett, er like fullt mer enn 95% av samlingene utilgjengelige. Dette antallet utgjør en stor forvaltningsmessig utfordring for museene, men er samtidig en rik kilde til kulturhistorisk kunnskap. Fotografiet gir innsikt i folkeliv, sosial kultur, klesdrakt, levesett, endringer i kulturlandskapet og andre forskningsfelt. Å gi offentligheten tilgang til dette materialet er et mål i seg selv. Foruten forventningen om tilgjengeliggjøring er sikringsbehovet for disse samlingene betydelig.

Anno Museum etablerte som et treårig prosjekt en egen Digitaliseringsenhet på Tynset i 2017. Oppgaven var hovedsakelig å digitalisere gjenstandssamlingen ved å føre inn og knytte sammen opplysninger, dokumentasjon og fotografier i databasen Primus. Prosjektet har vært vellykket og har hatt raskere fremdrift enn ventet.

Digitaliseringsenheten blir nå en fast avdeling i Anno Museum og det er ønskelig å utvide virksomheten til å omfatte digitalisering av fotosamlingene i deres museer.

Pr i dag har de på Tynset 10 arbeidsstasjoner med utstyr for å skanne dokumenter og gjenstandsfotografier i ulike format. I tillegg har de en avfotograferingsstasjon som benyttes til mer krevende materiale i ulike størrelser. De erfarer, bl.a. i dialog med Nasjonalbiblioteket, at det er mye å hente på hastighet og kapasitet på utstyret de bruker. De ønsker derfor å etablere en stasjon dedikert til hurtigskanning av 35 mm film, samt en avfotograferingsstasjon til øvrige format. I tillegg ønsker de å ta i bruk analyse- og kalibreringsverktøy som på en helt ny måte gir dem mulighet til å kvalitetssikre arbeidet og gjøre det målbart etter objektive tekniske standarder. Slike verktøy benyttes i Nasjonalbibliotekets produksjonslinjer, men i liten eller ingen grad i museumssektoren. Dette er kostbart utstyr som man ikke klarer å dekke innen enhetens budsjett. Deres ambisjon er å kunne tilby digitaliseringstjenester også utenfor Anno Museum og bli ledende innen massedigitalisering i museumssektoren.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss