Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4019 Stiftelsen Lillehammer museum får økonomisk støtte til restaurering og bevaring av Prestegården på Maihaugen

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Maihaugen på Lillehammer er et friluftsmuseum med 211 antikvariske bygninger fra perioden 1200-2018 (av disse er 6 fredet), i tillegg til utstillinger og publikums-fasiliteter. Museet er åpent hele året, med størst aktivitet i sommersesongen. Maihaugen er det største friluftsmuseet i Norge utenfor Oslo, og ble grunnlagt av Anders Sandvig i 1887.

I 1690-årene ble det bygget ny hovedbygning på prestegården i Vågå. Den er i seg selv en liten utgave av et barokt slottsanlegg. Prestegarden er det nærmeste en kommer en barokk herregård i Gudbrandsdalen, om enn kraftig redusert.

Det var Fridrich Grüner som var prest i Vågå da prestegarden ble bygget. Hans kone Anna Hedvig var niese og stedatter til Gyldenløve, og slekten var blant de fremste i landet. Senere var det presteslektene Munch og Storm som i lange tider bodde på Prestegården.

Det ble bygget ny hovedbygning på Ullensvang omkring 1710, og Grüners bygning ble etterhvert prestens private eiendom. I løpet av første halvdel av 1700-tallet fikk bygningen tilbygg i to etasjer på hver gavlvegg. Bygningen ble istandsatt og fikk nye vinduer i 1783. Siden da stod den i hovedsak uendret fram til den ble solgt til Anders Sandvig og flyttet til Maihaugen i 1904. På Maihaugen står bygningen med endringene fra 1700-tallet, men uten de to tilbyggene på gavlveggene.

Bygningen har hatt mindre taklekkasjer og skader langs torvvolen. Taket må tekkes om i løpet av vinteren 2018 — 2019 og det er også behov for mindre reparasjoner av skader i takåser og gavlvegger, samt stabilisering av konstruksjonen. Dagens konstruksjon er fra ca. 1710, og består av tømmer som er gjenbrukt.

Det legges stor vekt på formidling av håndverkstradisjoner på Maihaugen, og det arrangeres også kompetansegivende dager der eksterne miljøer inviteres som en del av restaureringsarbeidet.


Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss