Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 4009 Linderud Gård får økonomisk støtte til istandsetting av iskjeller på Linderud Gård

Dette ble klart da Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Linderud gård er en fredet, herskapelig perle i Groruddalen, med et unikt hageanlegg og historie helt tilbake til middelalderen. Gården er et godt bevart eksempel på en av Christianias lystgårder hvor hus og hage er tillagt nasjonal verdi. Linderud Gård har ulike typer vern av de natur- og kulturhistoriske verdiene i anlegget.

Etter å ha vært i Mathiesen-familiens eie i 300 år, ble Linderud stiftelse opprettet i 1954, og eiendommen fredet som nasjonalt kulturminne etter Kulturminneloven i 1960. I dag er herregården et museum med et av landets best bevarte historiske hageanlegg.

Bygningen fra 1713 inneholder en stor samling av kunst og kulturminneskatter. Linderud Gård er åpen for publikum store deler av året. Det arrangeres omvisninger, konserter, kurs og større arrangementer i samarbeid med bydel, frivillige og organisasjoner. Linderud Gård har siden 2007 vært en del av MiA - Museene i Akershus. Målet er å utvikle og etablere Linderud Gård til Groruddalens fremste kultur- og natur-historiske møteplass og viktigste formidler av dalens reise fra jordbruksbygd til storby.

Driftsbygningene ble revet på 1960-tallet, men is-kjelleren står fortsatt. Hovedbygningen har vært prioritert, og is-kjelleren er i dag sterkt preget av forfall.

Is-kjellerens historiske betydning er stor. Den var svært viktig i den store herskapelige husholdningen. Den ble sannsynligvis bygget rundt 1850 eller tidligere. Den er inntegnet på et kart over gården fra 1854. Overbygget med pulttak var tidligere synlig over terreng, men i senere år, muligens i forbindelse med rivning av driftsbygningene på gården rundt 1970, er den dekket over med jord/torv/gressplen.

Med økt bruk av det fredede park- og hageanlegget, har også behovet for sikringstiltak økt. Det er nå farlig å oppholde seg ved is-kjelleren, samt at bygningen stadig forringes.

Gjennom å istandsette is-kjelleren vil de bevare et unikt kulturminne hvis særegenhet kan knyttes til innovativ formidling og trygging av et historisk anlegg. Tilskuddet de søker om vil sørge for sikring mot videre forfall og sikring av publikum ved opphold i det historiske anlegget.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss