Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3998 Modum sokn får økonomisk støtte til installasjon av sprinkleranlegg ved Heggen kirke

Dette ble klart etter at Stiftelsen UNI i sitt styremøte 6. februar 2019 besluttet å innvilge
kr. 300.000 til ovennevnte prosjekt

Heggen kirke er en middelalderkirke i stein fra første del av 1100-årene. Kirken ligger høyt og fritt i den sydvestvendte dalsiden over Drammenselvens begynnelse og utløp fra Tyrifjorden. Kirken er omgitt av kirkegård, utformet som et parkanlegg med beplantning fra 1840-årene. I nord grenser kirkestedet til den fredete prestegården med et gammelt hageanlegg, og i syd til skianlegget og Vikersundbakken. Kirkestedet har høy opplevelses- og kulturminneverdi, og har stadig økende besøkstall. Årlig besøker mer enn 10 000 mennesker kirken i forbindelse med kirkelige handlinger, konserter, guiding og hopprenn i Vikersundbakken. Hele anlegget er fredet. Kirken eies i dag av menigheten og forvaltes av Modum sokn.

Heggen kirke tilhører gruppen av romanske bygdekirker, som ble bygget i områdene rundt Oslofjorden i middelalderen. I vegger, fundament og utsmykning, er byggematerialet lokal stein. Kirken har etter hvert gjennomgått flere ombygninger slik at kirkebygget i dag fremstår som en korskirke. Kirken har et gjennomført og helhetlig interiør og fargeskjema karakterisert av istandsettingen i 1870-årene. Dekorerte himlinger sammen med prekestol og altertavle fra 1690-årene, gir det korsformede kirkerommet både karakter og stor tidsdybde.

Kirkens bygningsmessige tilstand har vært god og ettersees kontinuerlig med kvalifisert omtanke for kirkens verneverdi og opprinnelige løsninger. Alle behov knyttet til bygningsmessig istandsetting og brannsikring, er organisert innenfor et langsiktig prosjektprogram som skal sikre kontinuitet og riktige rekkefølger. Det er også utarbeidet planer for et eksternt servicebygg, hvor teknisk utstyr knyttet til elanlegg, varme og sikringsanlegg er tenkt installert. Servicebygget skal også romme funksjonelle toaletter for besøkende og sakristirom til bruk for kirkelige handlinger, konserter og guiding. I tillegg planlegges det brannsikring av kirken, hvor det i 2019 skal etableres teknisk rom og sprinklersentral m.m. Det planlegges også installasjon av nytt brannalarmanlegg (aspirasjon med tidligrøykdeteksjon), samtidig som innbruddsalarm skal oppgraderes.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss