Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3968 Bymuseet i Levanger - Brusve Gård - Maling av 2 fasader

fikk på styremøtet 5. des. 2018 i Stiftelsen UNI kr. 30.000 til ovennevnte prosjekt

Embetsmannsgården Brusve er fra år 1803. Bygningen ble vedtaksfredet i 1923 i hht Kulturminneloven. Sefrak: 87417-1.

Gården skal framstå som et fullverdig kulturminne som fortsatt er i bruk takket være omtenksom restaurering og forvaltning. Eller som tidligere fylkeskonservator Kolbein Dahle skrev: «Hovedbygningen på Brusve står for meg som eit av dei arkitektonisk sett mest heilstøypte storgardsførebilete for dei mange og fine låner som vart bygde på trønderske gardar på 1800-talet».

Brusve gård er museets storstue, og blir i tillegg brukt til utleie til ulike arrangementer. Bygningen utgjør et viktig bidrag til distriktets historie som et godt bevart trønderlån.

Det søken nå om støtte til maling av fasader mot nordvest (byen) og tverrvegg mot sørvest. Det aller meste av kledningen på Brusve er svært gammel. Det vites ikke med sikkerhet om det er originalkledning. Kledningen er malt mange ganger, trolig med mange forskjellige typer maling. Opprinnelig har det nok vært malt med linoljemaling. Deler av malingen er løs, det meste av jobben går derfor med til å vaske og skape kledningen før det kan males på nytt.

I tråd med Riksantikvarens anbefalinger «maling av eksteriør på verneverdige bygninger», skal det benyttes linoljemaling.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss