Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3905 Sørlistøa Fløtermuseum - Restaurering av vugge for MS Trysilknut

fikk på styremøtet 18. oktober 2018 i Stiftelsen UNI kr. 60.000 til ovennevnte prosjekt

Sørlistøa fløtermuseum ligger ved Osensjøen i Åmot kommune. Her har det blitt drevet tømmerfløting fra siste halvdel av 1700- tallet og frem til 1984. Stedet består i dag av flere bygninger, båter, gjenstander og utstillinger fra både sjø- og tverrelvfløtinga. Ved kaia ligger den gamle slepebåten MS Trysilknut. Båten står på Riksantikvarens liste over verneverdige fartøy.

Båten går om sommeren turer med passasjerer. Om høsten kjøres båten opp på ei vugge som trekkes opp på en båtslipp. Her står båten i opplag til sjøsetting neste sommer. Sørlistøa fløtermuseum er en del av Anno – Museene i Hedmark og en underavdeling ved Norsk skogmuseum.

Det er et sterkt behov for å restaurere vugga til båten. Det har oppstått en skjevhet i ståldraget på den ene siden som gjør at flere av hjulene ikke lenger ligger helt nede på skinnegangen. I tillegg har treverket i vugga skader fra både råte og belastning.

Det er også en utfordring å dra vugga ut i vannet da eksisterende wirer til båtvinsjen lett låser seg. Arbeidet med utkjøring av vugga kan bedres ved å montere en uthalswirer på enden av skinnegangen ute i sjøen som kan trekkes ved hjelp av en traktor. Arbeidet med restaurering av vugga vil innebære en oppretting av selve ståldraget (kapping, retting og sveising), utskiftning av alt tremateriale (kjerneved) og montering av uthalswirer.

Hele prosjektet er planlagt å være ferdigstilt sommeren 2019.
For å kunne fortsette driften av slepebåten og bevare den som et «flytende kulturminne» er museets avhengig av en fungerende vugge med utsettingsutstyr.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss