Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3803 Rjukanbanen, avd. i Norsk Industriarbeidermuseum - Rjukanbanens rullende materiell til Rjukan

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 70.000 til ovennevnte prosjekt

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) er en museumsstiftelse opprettet for 30 år siden, med utgangspunkt i industri- og arbeidslivshistorien på Rjukan og med Vemork gamle kraftstasjon som første besøkssted. NIA formidler i dag fra fem lokasjoner og er forvalter innenfor et bredt objektspekter. NIA håndterer før-industriell og moderne bygningsmasse, gjenstander knyttet til to bygdetun, historien om sabotasjeaksjonene mot tungtvannet under 2. verdenskrig, kunstsamlinger, industrihistoriske arkiv og samlinger, samt arbeiderhistoriske arkiv og samlinger.

Rjukanbanen er transportåren som frem til 1991 var en privat jernbanestrekning eid og driftet av Norsk Hydro. Banen, med alle tilhørende elementer, ble innlemmet i NIA 31.12.2012. Rjukanbanen er ett av fire fundamenter i UNESCO-listede "Rjukan - Notodden Industriarv". Fra sesongen 2016 fikk NIA ny tillatelse til å drive person¬trafikk på banen. Rjukanbanens liv som museumsjernbane er så vidt i gang, men besøket er i sterk vekst. NIA jobber målrettet med å forfine og kvalitetssikre tilbudet til Rjukanbanens gjester. Viktige momenter i arbeidet er sikkerhetsrutiner og passasjerhåndtering, universell tilgang til kulturminnet og historieforankret formidling. Prosjektet Rjukanbanens rullende materiell til Rjukan skal sikre banen nær-autentiske passasjervogner til museumsbanedrift. Museet leverer nå et rute tilbud med tog mellom Rjukan og Mæl, i tillegg et skoleprogram med utgangspunkt i verdensarven og et daglig besøkstilbud, arrangement, utstillinger og servering på Mæl stasjonsområde. Vognene gjennom driftssesongene, har vært stålvogner brukt av NSB fra 1960-tallet og framover.

Jernbanen har vidtrekkende interessegrupper, og innenfor disse har enkeltpersoner stor kunnskap på eksempelvis rullende jernbanemateriell. NIA har nå fått tre 3. klasse personvogner til disposisjon. Materiellet ble produsert mellom 1925 og 1935, er kledt med treverk utvendig og nærmeste «slektninger» til Rjukanbanens egne skrotede passasjervogner. Første milepæl i prosjektet er i løpet av våren 2018 å flytte jernbanevognene hjem til Rjukan.

https://www.nia.no/rjukanbanen/

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss