Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3796 Foreningen Norden - Gjenoppbygging av tørrmur ved Abbediengen hovedgård

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 50.000 til ovennevnte prosjekt

Abbediengen er en gammel Akergård, opprinnelig tilegnet klosteret på Hovedøya. Etter reformasjonen ble den lagt under kongsgården på Bygdøy. Den kom i privat eie på 1700-tallet. Hovedbygningen, som ble oppført i ca. 1840, brant både i 1919 og i 1927. Edvard Munch, som bodde i nabolaget, på Ekely, deltok i brannslukkingen i 1927. Han gjenga brannen i et maleri som i dag er på Munchmuseet. En reproduksjon i full størrelse henger på Abbediengen. Arnstein Arneberg var arkitekt for gjenoppbyggingen og han fikk også flyttet et stabbur fra Valdres hit. Daværende eier, ingeniør og innehaver av et steinfirma på Skøyen, Sigurd Rønne, satte også sitt preg på huset ved bruk av spesielle typer stein både inne og ute.

Foreningen Norden kjøpte hovedbygningen på 1970-tallet. Eiendommen står på Byantikvarens gule liste, og i forbindelse med oppussing av sjåførboligen har de hatt et tett og godt samarbeid med antikvariske myndigheter.

Foreningen Norden Norge er en ideell og partipolitisk uavhengig organisasjon som har til formål å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid. Foreningen formidler kunnskap om nordisk kultur, språk, historie og samfunnsforhold, og er en pådriver for den nordiske integrasjonsprosessen.

Foreningen Norden vil i 2019 feire sitt 100-årsjubileum og ønsker å bruke Abbediengen hovedgård som en sentral arena for feiringen. I 2017 raste deler av en tørrmur. Nå ønsker foreningen å sette muren i stand for å bevare det opprinnelige uttrykket på eiendommen, noe som er i tråd med byantikvarens anbefalinger og vernestatus for eiendommen. Tørrmuren er plassert ved innkjøringen og inngangsporten, og er eiendommens førsteinntrykk for alle gjester.

https://www.norden.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss