Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3779 Vegårshei bygdetun - Julius Grasåsens Samlinger - Reparasjon av råteskadet på tak på Det Kvite Bygget

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 52.000 til ovennevnte prosjekt

Vegårshei bygdetun er opprinnelig en samling gamle jord- og skogbruksredskaper som Julius Grasåsen i sin tid fikk reddet og samlet fra Vegårshei og områdene rundt. Samlingen og bygningsmassen har med tiden vokst, og er i dag en samling på 12 bygg, der seks av dem er flyttet/reddet fra riving og forfall. Disse er Almuestaua, Hola Skule, Landhandelen, Husmannstaua og Limyrahuset og Bæslåttbua.

I dag fremstår Vegårshei bygdetun som et levende museum, som samler generasjoner på tvers i sommerhalvåret. Bygdetunet med på å bevare en kultur-historisk kunnskap og bevissthet.
I sommerhalvåret legges det ned et stort frivillig arbeid. Det arrangeres tema¬søndager. Hvert år inviteres barnehager og barn fra de lavere klassetrinn til «en dag i gamledager». Barna blir tatt med på en dag med arbeid og lek, og er med på sangleker, får leke med gamle leker, kler seg ut og spiller musikk på sveive-grammofon.

Det Kvite bygget som ble oppført i 1984 er bygget med formål å ta vare på samlingene. Bygningen er en fortsettelse av Almuestaua, som ble flyttet til Vegårshei bygdetun og sto ferdig i 1982. Julius Grasåsen hadde alltid vært en samler, men før Almuestaua kom opp hadde han ingen bevisste tanker om hva han skulle bruke samlingen til. Han bygde derfor Det Kvite bygget, til kontor/bibliotek og arkiv og med utstillinger, primært i 2. etasje. Bygget sto ferdig i 1995, og taket har ikke vært reparert siden da, bortsett fra vanlig og nødvendig vedlikehold. Ved bytting av ødelagte tegl er det oppdaget råte i taket og dette må derfor repareres.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss