Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3776 Norsk Billedhoggerforening - Brannsikring av Villa Furulund

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 100.000 til ovennevnte prosjekt

Villa Furulund tilhørte i sin tid en av storgårdene i Oslo og Aker, nemlig Frydenberg Hovedgård, og var eiet av Adam Severin og Sophie Hiorth. Gården ble etter hvert delt mellom deres to sønner. Den eldste fikk området rundt Villa Furulund, kalt Nedre Frydenberg, mens den yngste fikk området mot sør som ble kalt Fagertun.

Den gule sveitservillaen som i dag huser Norsk Billedhoggerforening, sto ferdig i 1878. Siste eier var direktør Tandberg som også eide Christiania Bånd- og lissefabrikk. Tandberg eide hele det området som i dag er Villa Furulund med en tilhørende park på 5 mål. Da det ble planlagt tre store boligblokker på tomten fikk Tandberg tilbud om leilighet i den ene blokken, og Oslo Kommune overtok tomten.
Tomten på 5 mål ble regulert som et beskyttet friområde, og parken og huset ble kommunalt listeført på Byantikvarens gule liste.

Norsk Billedhoggerforening fikk festekontrakt med Oslo kommune høsten 1967 og gjennomførte en storstilt oppussing av huset på dugnad. Norsk Billedhoggerforening ble stiftet i 1948, og har i dag i overkant av 350 medlemmer. Frem til 2016 har huset fungert som kontor for Norsk Billedhogger-forening og et klubbhus for medlemmer samt for barn og voksne i nabolaget.

Norsk Billedhoggerforening (NBF) åpner i august 2018 et nytt nasjonalt visningssted for tredimensjonal kunst i kultureiendommen. Stedet skal huse et ambisiøst utstillings- og formidlingsprogram. Med den fantastiske eiendommen er det mulig å skape et unikt visnings- og formidlingssenter på internasjonalt nivå. Kombinasjonen av parken og bygningen er ideell for dette formålet.

For å kunne utvikle et profesjonelt visning- og formidlingssenter for tredimensjonal kunst må eiendommen gjennomgå store omstruktureringer. Universell utforming og økt sikkerhetsnivå blir en naturlig og påkrevd del av den nye arenaen. Grunnet ny bruk der huset vil være et visningssted, åpent for publikum, er det ønskelig å brannsikre hele bygget.

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss