Søk i tildelinger
År:

Kategori:
Søketekst:

P 3773 Domkirkeodden - Istandsetting av taket på Storhamarlåven

fikk på styremøtet 5. juni 2018 i Stiftelsen UNI kr. 400.000 til ovennevnte prosjekt

Storhamarlåven på Domkirkeodden har behov for istandsetting. Taket er i svært dårlig forfatning. Det tar inn vann og har stort behov for istandsetting. Tiltaksbehovet er akutt og eskalerer, og Domkirkeodden ønsker derfor å prioritere dette i årene fremover. Arbeidet vil bli gjennomført etter antikvariske prinsipper i samråd med antikvariske myndigheter.

Storhamarlåven på Domkirkeodden, ombygget til museumsbygg og tegnet av Sverre Fehn, ble ferdigstilt i 1973. Gjenstandsutstillingen, ferdigstilt i 1981, viser Hedmarkens kulturhistorie fra forhistorie til omkring 1900. Bygningen brukes som utstillingsbygg, magasin, bevaringsavdeling og aula for Domkirkeodden. Låven består av flere historiske lag med middelalder-mur fra 1200-tallet, en 1700-talls enhetslåve og en moderne museumsbygning. Middelalder-murene som låven er bygget over, dateres til midten av 1200-tallet og er en av Norges best bevarte middelalder-ruiner som er restene etter Hamarbispens borg og senere lensherre-residens. Fra 1720-tallet tok daværende eier, Jens Grønbech, utgangspunkt i ruinene da han bygget sin enhetslåve, den første i sitt slag i Norge. Enhetslåven ble dominerende i det norske kulturlandskapet, spesielt etter det store hamskiftet og innføringen av industri-jordbruket i Norge. Storhamarlåven forteller denne historien.

Fehns låve vurderes av fagmiljøene og Riksantikvaren som ett av modernismens hovedverk i Norge, hvor Fehn sammenstiller historiske lag på en forbilledlig måte. Grepet er inspirert av arkitekten Carlo Scarpa, hvor nåtidens berøring med historien er begrenset og lesbar. Dette er gjort gjennom materialvalg basert på betong, glass og limtre, og Fehn tilfører vår moderne tids utrykk samtidig som forhistorien fremheves. Storhamarlåven behandles som et fredet kulturminne og er automatisk fredet som middelalder-ruin. Fra 1943 foreligger et fredningsvedtak på låvedelen tilknyttet Storhamar gård sammen med de øvrige bygningene på tunet. Domkirkeodden anser Storhamarlåven som en av sine viktigste antikvariske bygninger, og bygget er et av landets mest studerte museumsbygg.

https://domkirkeodden.no

Stiftelsen UNI
Stiftelsen UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner

Les mer



Stiftelsen UNI
Gaustadalleen 21
0349 Oslo

Telefon: +47 46292921

uni@stiftelsen-uni.no

Kontakt oss